U povodu blagdana sv. Florijana i 95. rođendana DVD-a Vukosavljevica svečano otvoren novoobnovljeni vatrogasni dom

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vukosavljevica neprekidno djeluje od 1926. godine, a trenutno broji oko 140 aktivnih članova i više od 30 operativnih vatrogasaca, ali i četiri ekipe mladeži koje na godišnjim natjecanjima ostvaruju odlične rezultate. Radi se o najvećem dobrovoljnom vatrogasnom društvu u županiji, ali i jednom od najaktivnijih. Imaju dvadesetak godišnjih intervencija, no do sada im je problem bio prostor, odnosno nedostatak garaže, kao i preostale vatrogasne opreme. U cilju poboljšanja uvjeta rada prošle godine započeli su s izgradnjom novih vatrogasnih garaža i obnovom malog vatrogasnog doma, a danas su povodom blagdana svetog Florijana svečano otvorili svoj novoobnovljeni vatrogasni dom te tako proslavili i 95 godina Društva. Vrijednost obnove, odnosno nadogradnja garaža iznosi 2,3 milijuna kuna koju je Općina Špišić Bukovica osigurala putem EU fondova, dok je stari dio doma rekonstruiran iz vlastitih sredstava DVD-a i općine Špišić Bukovica.

PDC 3686
Foto: K. Toplak

– Cijeli projekt je financiran preko Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Dugo se čekalo na taj projekt, a najviše kod legalizacije za što se pobrinuo načelnik Miler. Zahvaljujući njemu i Općini koja je konkurirala na tom natječaju, uspjeli smo izgraditi garaže. No, stari dio koji je izrađen 1928. godine rekonstruiran je u cijelosti iz sredstava koje smo godinama štedjeli za izgradnju garaže, a na kraju smo ih utrošili u rekonstrukciju doma – rekao je zapovjednik DVD-a Vukosavljevica Zdravko Pokupić. Sve prisutne pozdravio je i predsjednik Društva Miroslav Komar zahvalivši županu Androviću i načelniku Mileru na velikoj pomoći prilikom obnove i izgradnje.

Svečanost je uveličao i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković koji je istaknuo koliko je ovo velik dan za DVD Vukosavljevica, ali i cijelo hrvatsko vatrogastvo.

– Iznimna je čast ovdje biti pred naš veliki dan, dan hrvatskog vatrogastva, dan svetoga Florijana, i upravo ovakav poklon je nešto najljepše što se može dogoditi u vatrogastvu, posebno u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Vukosavljevici. Velika zahvala načelniku općine Hrvoju Mileru koji je dao veliku potporu i odradio veliki dio posla i to je nešto što će i dalje potaknuti rad u općini Špišić Bukovica – rekao je Tucaković te dodao kako će sutra biti dodijeljeno 75 novih vatrogasnih kombija, 15 vozila za gašenje šumskih požara.

– Sutrašnju dodjelu nazvao bih poviješću hrvatskog vatrogastva, kao što je i danas povijesni dan u Vukosavljevici – istaknuo je Tucaković.

PDC 3843
Foto: K. Toplak

Načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, koji je ovom prilikom primio Zlatnu vatrogasnu plamenicu Hrvatske vatrogasne zajednice za hrabrost i požrtvovnost na vatrogasnim intervencijama, kao i Zlatnu plaketu DVD-a Vukosavljevica, zahvalio je DVD-u Vukosavljevica i njegovim članovima na podršci.

– Nažalost, zbog ove situacije s koronom nismo mogli pozvati sve članove, a ima nas najviše u županiji, najveće smo vatrogasno društvo u Virovitičko-podravskoj županiji. Osim naših saborskih zastupnika Josipa Đakića i Vesne Bedeković te župana Igora Androvića koji uvijek lobiraju i koji su pomogli pri izgradnji ove naše garaže, želim se zahvaliti još jednoj osobi – gospodinu Tolušiću, bivšem ministru, bez kojega sigurno ne bi imali ovu garažu. Zahvaljujem se i svima iz DVD-a, svim članovima što su vjerovali u mene i Općinu Špišić Bukovica. Obećao sam da će ova garaža biti izgrađena i prošlo je nekoliko godina, ali uspjeli smo realizirati projekt – rekao je Miler te dodao da se nada da će uskoro i ostalim DVD-ima na području općine sagraditi nove garaže ili urediti postojeće.

PDC 3907
Foto: K. Toplak

Najbrojnijem DVD-u u županiji čestitao je i župan Igor Andrović, koji je također, ovom prilikom primio Zlatnu plaketu DVD-a Vukosavljevica.

– Slobodno mogu reći da se u našoj županiji živi vatrogastvo, a osobito ovdje u Vukosavljevici koja je i najbrojniji DVD i mislim da ovdje nema kuće koja nema vatrogasca. Zahvaljujući sredstvima Europske unije, ali i sredstvima Općine Špišić Bukovica, kao i načelniku, ali prije svega vašoj upornosti jer na svakoj vašoj Skupštini tema je bila ista – nedostatak garaža za vozila koja će doći iz Tirola – rekao je Andrović ističući da su upravo ta vozila bila poticaj da se ove garaže izgrade.

PDC 3802
Foto: K. Toplak

– No, tu je i obnova doma koju su članovi većinom odradili svojim rukama i na tome vam iskreno čestitam. To pokazuje vaše zajedništvo koje samo vatrogasci imaju jer da nije toga ne bi bili ni 95 godina zajedno i ne bi danas imali obljetnicu 95. godine funkcioniranja i rada – rekao je župan Andrović čestitavši DVD-u Vukosavljevica 95. rođendan.

Čestitkama se pridružio i saborski zastupnik Josip Đakić.

– Zadovoljstvo mi je danas biti na vašoj 95. obljetnici, na vašem rođendanu koji je za poklon dobio obnovljene vatrogasne prostorije i nove garaže. Zadovoljstvo je biti s vama koji ste uvijek vjerni domovini i koji uvijek služite domovini. Čast nam je s vama dijeliti zlo i dobro i vjerujem da tako i vi sa svojim načelnikom općine koji je vaš član, sa županom i s nama kada stignemo biti s vama, podijelite i zlo i dobro, ali i radosne trenutke u prostorijama koje ste sada svojim dobrovoljnim radom uredili i napravili. Vjerujem da i dalje pratnja s državnog, općinskog i županijskog nivoa neće izostati jer vatrogastvo je jedna dragovoljna djelatnost koja, kao što ste čuli od zapovjednika, je ušla u sustav domovinske sigurnosti i ne smije i nema potrebe biti zapostavljeno, već mora bit unaprjeđivano – istaknuo je saborski zastupnik J. Đakić.

PDC 3895
Foto: K. Toplak

Nakon svečanosti, ispred doma otkriven je kip svetog Florijana koji je DVD-u Vukosavljevica poklonio direktor tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić, koji je ovom prilikom proglašen i počasnim članom DVD-a Vukosavljevica. Potom je uz molitvu posvećen kip zaštitnika vatrogasaca, kao i nove i preuređene prostorije.

Svečanosti su uz vatrogasce DVD-a Vukosavljevica i predstavnike ostalih DVD-ova s područja županije i šire, nazočili i saborska zastupnica Vesna Bedeković, zamjenik župana Marijo Klement, zamjenik gradonačelnika grada Virovitica Damir Marenić, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, dosadašnji predsjednik Općinskog vijeća Općine Špišić Bukovica Tihomir Majstorović, zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus, predsjednik Vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković i predsjednica Vatrogasne zajednice općine Špišić Bukovica Marija Komar.

(www.icv.hr, žđl)

[g-gallery gid=”629342″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content