U VPŽ kreće „Hrvatska pčelarska služba 112“ koja se brine za odlutale rojeve pčela

Udrugu pčelara Virovitica posjetili su Dražen Jerman iz Zagreba i Antun Karlović iz Varaždina u ime koordinacije “Hrvatske pčelarske službe 112”, kako bi upoznali virovitičke pčelare s projektom, koji danas djeluje i uz potporu Ministarstva poljoprivrede, na volonterskom zbrinjavanju rojeva pčela nepoznata vlasnika, a pokrenut je 2004. godine u Varaždinu.

To je prvi takav i još uvijek jedinstven projekt po organizaciji, ali i načinu zbrinjavanja „odlutalih“ rojeva pčela nepoznata vlasnika. Svakog dana sam projekt okuplja sve više i više volontera educiranih i savjesnih pčelara i njihovih udruga.

-Cilj nam je pomoći građanima kada roj pčela doluta na njihov prozor, ogradu, drvo u dvorištu, vikendicu i slično – pojasnio nam je Dražen Jerman predsjednik Hrvatske udruge pčelara „Pčelinjak“.

Svojim angažmanom pčelari volonteri, koji svoje vrijeme odvajaju za društveno koristan rad, rade i na očuvanju pčelinjeg fonda te okoliša u kom žive i rade. Hrvatska pčelarska služba 112 je u isto vrijeme i jedan od načina promocije pčela, pčelara i pčelarstva.

20210505 195451

Nakon održanog predavanja podijeljena su prepoznatljiva pčelarska odijela te sustavi bežičnih usisavača za pčele. Na području Virovitičko – podravske županije u projektu “Hrvatske pčelarske službe 112” za sada su se aktivirali Predrag Momčilović zadužen za područje općina Gradine i Suhopolje, Dragan Ivoš koji će djelovati na lokaciji Levinovca, i Mirko Požgaj koji će se pobrinuti za općinu Lukač. U HPS 112 uključeni su i pčelari Dubravko Balint, Ivan Cmrečnjak i Marijana Matić, tako da stanovnici Virovitičko – podravske županije mogu potražiti njihovu pomoć u slučaju dolaska roja pčela na njihov posjed.

U slučaju problema s rojem pčela treba posjetiti internet stranicu, gdje se nalazi popis najbližih dežurnih pčelara i njihov kontakti. Za nekoliko dana u rad projekt HPS 12 uključit će se i Pčelarska udruga „Bagrem“ iz Pitomače s nekoliko svojih članova.

Na predavanju u Virovitici su sudjelovali i pčelari Ivan Mišković, Danijel Čajko i Damir Piljić ispred udruge Matica iz Županje, koji će svoje stečeno znanje prenijeti pčelarima na području Vukovarsko – srijemske županije. Predavanje je organizirala Udruga pčelara „Virovitica“.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content