VIROVITIČKO GRADSKO VIJEĆE Novi vijećnici prisegnuli da će služiti za dobrobit građana

Danas (četvrtak) je održana konstituirajuća sjednica novog Gradskog vijeća. Formiran je ukupno 9. saziv Gradskog vijeća Grada Virovitice, kojeg čini 19 vijećnika iz četiri političke opcije. U novom gradskom vijeću odluke će donositi 10 vijećnika iz koalicije HDZ-HSLS, četiri vijećnika iz redova SDP-a, tri vijećnika iz koalicije DP-HSU ( Domovinski pokret-Hrvatska stranka umirovljenika) i dva vijećnika iz koalicije HSPD – Most (Hrvatska stranka pravne države).

Za predsjednicu Vijeća jednoglasno je izabrana Lahorka Weiss, koja je vodila Vijeće i u prošlom sazivu. Zahvalila je svim vijećnicima na ukazanom povjerenju i u novom mandatu, koji joj je ukupno četvrti te naglasila kako u njemu vidi veliku čast i odgovornost. Za novo Vijeće, u kojem je više političkih opcija u odnosu na prošlo i koje čine vijećnici različitih zanimanja, različitih stupnjeva obrazovanja i različitih životnih priča, kaže da vjeruje kako je sačinjeno od ljudi koji vole svoj grad i koji žele da se on razvija.

MG_5099

-Ono što očekujem je dobra suradnja sa svim vijećnicima, kako unutar samog Vijeća, tako i na našim međustranačkim sastancima, klubovima vijećnika i odborima. Isto tako, očekujem dobru suradnju s izvršnim tijelima grada, gradonačelnikom Ivicom Kirinom i njegovom zamjenicom Vlastom Honjek-Golinac. Pred njima je velik i odgovoran zadatak: provesti sve one odluke koje će donositi deveti saziv Gradskog vijeća. Iako u ovom sazivu vladajuća koalicija HDZ-HSLS ima samo jednog vijećnika više u odnosu na oporbu, ne vidim u tome neki problem. Neće biti prvi put da će oporba podržati sve one planove i odluke koji su kvalitetni jer je i dosad konstruktivna oporba podržala sve one projekte koji se tiču razvoja našeg grada pa vjerujem u takvu suradnju i u ovom periodu – poručila je predsjednica Lahorka Weiss.

Vijećnicima je čestitao i gradonačelnik Ivica Kirin, kojem je ovo šesti mandat. Novoprisegnuti vijećnici pred sobom imaju jedno turbulentno razdoblje u kojem se nastavljaju započeti projekti i koriste nove prilike iz svih raspoloživih fondova za razvoj grada i prigradskih naselja, rekao je.

MG_5081

– U tom periodu donosit će se brojne odluke, neke od njih će biti teške, neke će biti manje ili više popularne, no važno je da na temelju tih odluka naš grad ide naprijed. Gradsko vijeće morat će stoga biti operativno. Pozvao sam vijećnike da pritom zatomimo političku borbu i da se bavimo konkretnim stvarima i da tako opravdamo povjerenje građana koje su nam poklonili. Od nas se puno toga očekuje, građanima moramo dati odgovore koji će se naći pred nama i to je zadaća ne samo novog Vijeća, već i svih pročelnika, direktora gradskih tvrtki, već i svih uključenih u donošenje odluka – smatra gradonačelnik Ivica Kirin.

Na novinarski upit što misli o „tankoj prednosti“ vladajuće koalicije HDZ-HSLS, a koja ima samo jednog vijećnika više u odnosu na oporbu i hoće li to utjecati na donošenje važnih odluka, I. Kirin odgovorio je kako su izbori svima, pa i HDZ-u bili dobra lekcija u kojoj su im građani poručili da moraju biti ozbiljniji i da nema opuštanja.

– Znamo da će oporba biti protiv, da će biti malo žešća, no ponekad ne treba biti protiv za dobru stvar. Nekad valja dati svoj prijedlog i glasati za njega, ja se nadam da će u ove četiri godine doći koji amandman i konkretan prijedlog jer dosad nismo vidjeli niti jednog nakon sjednica na kojima je znalo biti žestoko – odgovorio je I. Kirin.

MG_5046

Da na prvoj, konstituirajućoj sjednici misli ozbiljno, oporba je pokazala već danas, prilikom redovnog izbora članova odbora vezanih uz Gradsko vijeće. Za većinu prijedloga glasali su protiv ili su bili suzdržani, izrazivši nezadovoljstvo premalim brojem svojih članova u istima. Odbori naime, pripremaju odluke za gradsko vijeće, a vezani su uz financije, gospodarstvo, komunalna i društvena pitanja…

Dražen Kurečić (SDP) kaže kako očekuje da će vijeće donositi kvalitetnije odluke u ovom novom sazivu te da će „kolege iz HDZ-a, zbog omjera snaga 10:9 imati malo više razumijevanja prema njima“.

-Nažalost, danas to nisu pokazali. Korektno smo ponudili da u odborima koji imaju pet članova oporba ima dva člana i od sedam povjerenstava i odbora tražili smo samo dva predsjednika odbora. Naša očekivanja po tom pitanju nisu ispunjena. A kao oporba – i do sad smo podržali puno kvalitetnih akata i odluka, na puno sjednica Gradskog vijeća neke su odluke jednoglasno donesene. Naravno, za sve one stvari s kojima se ne slažemo složit ćemo svoja mišljenja i svoja rješenja. U prijašnjim sazivima to je bilo puno teže provedivo, nadam se da ćemo u novom sazivu ipak uspjeti postići puno više – istaknuo je Dražen Kurečić.

MG_5060

Vladimir Besek (DP-HSU) predstavlja novu političku opciju u virovitičkom Gradskom vijeću. Ova koalicija ima tri člana. V. Besek također je izrazio nezadovoljstvo premalim brojem oporbenih vijećnika u odborima.

– Nisu ispunili ono što smo apelirali da naprave, da budemo zastupljeni u svakom odboru s dva vijećnika, s obzirom na omjer snaga. Kao oporba ćemo s ekspertizom i kompetentno obraditi sva pitanja, nećemo dopustiti da bude nekakvih rupa i nedoumica, sve će biti prokomentirano, koherentno surađujemo, apsolutno kao oporba ćemo biti na razini na koju nisu navikli – rekao je V. Besek.

Siniša Prpić (HSPD) također nije bio zadovoljan brojem oporbenih članova u odborima vijeća. Ocijenio je to nekorektnim potezom prema oporbi od prvog trenutka. Komentirao je vrlo malu prednost HDZ-HSLS koalicije u vijeću, u svom prepoznatljivom stilu.

– Znaju kako „ne smiju kihnuti, ni dobiti hunjavicu“ jer u protivnom ostaju bez odluka – istaknuo je i opet podsjetio na afere koje se vuku iz prijašnjih vremena.

Novi gradski vijećnici su:

HDZ-HSLS

1. Hrvoje Belobrk (umjesto Ivice Kirina)

2. Lahorka Weiss

3. Mirko Poljanac

4. Željana Hrgović Šolc

5. Željka Francetić

6. Goran Lesić

7. Gordana Domjanić

8. Ivana Ćavarušić

9. Miljenko Sabo

10. Helena Bukvić

SDP

11. Dražen Kurečić

12. Marko Slavić

13. Nada Bartolić

14. Dino Valenteković

DP-HSU

15. Vladimir Besek

16. Elvira Grabić

17. Zvonko Mesec

HSPD-Most

18. Siniša Prpić

19. Vladimir Antunović

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content