Zbog alergija vas peku i svrbe oči? Oftalmolozi imaju 4 savjeta za ublažiti smetnje

Ako vas u ovo doba godine izluđuju alergije, znate koliko alergeni koji su svuda oko nas mogu nadražiti oči i koliko iritantno to može biti. Zato oftalmologinja dr. Rudrani Banik za Večernji savjetuje četiri jednostavne metode s kojima se iritacije očiju mogu spriječiti ili barem ublažiti:

1. Prije spavanja koristite tople obloge Prema oftalmologinji dr. MaryAnn Ellement, topli se oblog na očima treba držati najmanje deset minuta, a bitno je i da bude topao cijelo to vrijeme. – Budući da navečer više izloženi alergenima na otvorenom, obloge je najbolje stavljati prije spavanja – kaže Ellement.

2. Navečer na oči namažite bezreceptnu mast I to tako da spustite donji kapak i u njegov ‘džep’ stavite četvrt centimetra masti. – Pazite da vrhom tube ne dodirujete oko ili kapak – kaže oftalmologinja, a ako niste sigurni koju bi mast trebali koristiti, savjetuje da od svog oftalmologa zatražite preporuku, ovisno o vašoj ukupnoj dijagnozi.

3. Povećajte unos hrane bogate omega-3 masnim kiselinama Kao i za mnoge druge bolesti i stanja, prehrana ima ključnu ulogu i za zdravlje očiju, a pokazalo se da omega-3 masne kiseline posebno smanjuju suhoću očiju. – Omega 3 masne kiseline možete, naravno, dobiti kroz rane dodatke prehrani, ali postoji dovoljno namirnica koje su bogati izvori; poput npr. masne ribe, oraha, avokada, chia sjemenki i sjemenki lana – kaže dr. Banik.

4. Primjenjujte ‘pravilo 20/20’ Alergeni štete očima, ali napor pri gledanju računala isto ne pomaže, pa liječnica preporučuje pravila 20/20. – Napravite pauzu od 20 sekundi za svakih 20 minuta koje provedete za računalom – savjetuje dr. Banik za portal Mind Body Green, a tih je 20 sekundi, dodaje, najbolje oči zatvoriti i koncentrirati se na pravilno disanje.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content