Ženska banda iz Pitomače u 2,5 mjeseca od starijih Zagrepčana izvukla 2,42 milijuna kuna

A. M. (39), G. Š. (31), S. Š. (45) i njezina sestra T. R. (37) , sve iz Pitomače, sve bez zanimanja i već osuđivane, optužene su za 18 prijevara kojima su niz starijih građana na području Zagreba oštetile za 2,42 milijuna kuna, piše 24sata.hr.

Prevarantice su se predstavljala kao službenice banke i uvjeravala žrtve da je u tijeku zamjena novčanica. Oni su potom odlazili u banku dizali životne ušteđevine i predavali ih susretljivim “bankaricama” koje su im činile uslugu i dolazile na kućna vrata zamijeniti novčanice.

Terete sa da su milijune stekle u samo nekoliko mjeseci – od početka veljače do sredine travnja 2018. Za svaki posao posebno su pribavile mobitele. Tako su 1. veljače 2018. u City Centru East kupile bon za nadoplatu mobilnog računa. Potom su u više navrata između 12,57 i 14,25 sati nazivale K. B. na njezin fiksni telefon i neistinito se predstavljale kao djelatnice „Zagrebačke banke“.

“Evo, vidite! Vodeni žig na novčanicama nije valjan”

Uvjerile su ženu da je u tijeku zamjena novčanica, navodeći da zastarjele novčanice nemaju valjani vodeni žig, a kada je K. B. povjerovala u navode te prema uputama 22.000 kuna i 4000 eura, koje je posjedovala u stanu spremila u kuvertu, dok je telefonsku slušalicu fiksnog telefona odložila bez prekidanja razgovora, tako da je linija fiksnog telefona ostala otvorena. Uputila se do Kordunske 2 gdje joj se ispred zgrade obratila jedna od optuženica i od nje preuzela novac. Kad se oštećena vratila u stan i podigla odloženu telefonsku slušalicu preko telefona su joj rekle kako su zaprimile novac i da će sljedeći dan dobiti zamijenjeni novac.

Potom je S. Š. 5. veljače 2018., s mobitela pribavljenog za prijevaru, u više navrata između 12,39 i 13,25 sati pozivala A. P. na njezin fiksni telefon. Predstavila se imenima Marina Kovač i gđa. Miletić iz Zagrebačke banke te u razgovoru uvjerila A. P. kako je u tijeku zamjena starih novčanica novima. Žena je u to povjerovala i pristala da službenica banke dođe na njezinu adresu stanovanja nakon čega je S. Š., navodi se u optužnici podignutoj na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, došla do adrese oštećene i od nje preuzela dvije kuverte s 2000 eura i 4000 eura te crni novčanik s 35.000 kuna te  se protupravno okoristila za 80.000 kuna.

Lažne bankarice J. H. uvjerile su da podigne štednju koju ima na banci, pa kada je oštećena u poslovnicama „Zagrebačke banke“ na Trgu bana Josipa Jelačića podigla iznos od 22.060 kuna i 3090 eura, a u poslovnici iste banke u Savskoj iznos od 30.000 eura i 76.000 kuna novac je predala jednoj od navedenih. Na taj  način nepripadno su se  materijalno okoristile za 350.000 kuna, oštetivši time J. H: za naznačeni iznos.

Znale su da joj je kćer umrla i koliko ima na računu

Četveročlana banda iz Pitomače bila je beskrupulozna. Jedna od žrtava bila je A. Š. Kad su je dobili na telefon jedna od njih lažno se predstavila kao djelatnica „Zagrebačke banke“ navodeći oštećenoj kako imaju saznanja da joj je kćer preminula te da na računu u banci ima iznos od 40.300 eura, što je i bilo točno. U razgovoru su je uvjerile kako s računa u banci treba podići novac radi zamjene novčanica u što je oštećena i povjerovala te otišla u poslovnicu banke u Resselovoj gdje su joj djelatnici u banci rekli da joj ne mogu isplatiti traženu svotu već da mora ići u poslovnicu na Trgu bana Josipa Jelačića što je oštećena i učinila.

U poslovnici na Trgu podigla je 20.322,68 eura i 19,78 kuna nakon čega je otišla u poslovnicu „banke u Ilici i podigla 20.000 eura i 87,87 kuna, nakon čega se uputila u poslovnicu „Zagrebačke banke“ u Resselovoj. Nakon toga su oštećenu ponovo nazvale te joj rekle da je vide pred bankom, no da ju ne mogu primiti. Poručili su joj da ode doma,. Potom su je nazvale i uputile je da pred zgradom na adresi stanovanja čeka djelatnicu banke koja će preuzeti novac. Žena je to i učinila i predala im dvije kuverte u kojima se nalazilo  40.320 eura i 107,65 kuna, na koji način su se nepripadno materijalno okoristile za iznos od 308.463. i oštetile A. Š, za navedeni iznos. Slično su prošle i ostale žrtve.

(24sata.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content