Znanstvenik Miljenko Brekalo o osnutku Područnog centra Instituta dr. Ivo Pilar u Virovitici: Virovitičko-podravska županija potentno područje za kvalitetno znanstveno djelovanje

U osnutku Područnog centra Virovitica Instituta Pilar veliku ulogu ima prof. dr. sc. Miljenko Brekalo, priznati znanstvenik, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju i redoviti profesor koji radi kao voditelj Područnog centra Instituta u Osijeku. Dr. Brekalo je dvostruki doktor znanosti. Prvi put je doktorirao pravne znanosti na Pravnom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a drugi put je doktorat znanosti stekao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Podijelio je s nama nekoliko riječi o tome kako se rodila ideja o osnutku Područnog centra Instituta u Virovitici, te koja su istraživanja na našem području već ostavila trag u hrvatskoj znanstvenoj zajednici.

Pojasnite nam od kuda je potekla inicijativa za osnivanje Područnog centra Virovitica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Prošle godine dobio sam Zlatnu plaketu Grada Slatine za svoj znanstveno-istraživački rad u 2019. godini. Nakon služenog dijela, odnosno dodjele javnoga priznanja, svi nazočni na toj svečanosti nastavili su s neformalnim druženjem. Tom prigodom saborski zastupnik Josip Đakić i župan Igor Andrović upoznali su me s planovima osnivanja Veleučilišta u Virovitici i pritom smo razmijenili određene ideje o povećanju broja znanstvenih mogućnosti nakon što se osnuje navedena akademska institucija. Naime, oni su tada iskazali želju za iskorakom više u znanstveno-istraživačkom radu na području Virovitičko-podravske županije. S obzirom na činjenicu da su od ranije, kao i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji tom prigodom nije bio nazočan, poznavali znanstveno-istraživačke potencijale Instituta Pilar, predložio sam im da stvore materijalne i organizacijske pretpostavke za osnivanje Područnog centra Virovitica.

Imam potrebu napomenuti da su mi upravo oni pružili konkretnu i konstruktivnu potporu u realizaciji određenih znanstvenih projekata koje je provodio Institut Pilar, odnosno Područni centar Osijek na području ove županije. Nekoliko dana kasnije, nakon što su razmotrili moj prijedlog, osobno me je u vezi s tim nazvao gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. Moram također napomenuti da me s njim veže i dugogodišnje prijateljstvo još iz vremena prije nego što je postao ministar. Naime, prije svoje akademske karijere bio sam djelatnik MUP-a i POA-e. Osim toga, vrlo konstruktivne odnose imam i s gospodinom Đakićem i županom Androvićem, koje percipiram kao političare koji djeluju u javnom interesu, a čemu sam i osobno svjedočio tijekom svog znanstveno-istraživačkog rada na području Virovitičko-podravske županije. Međutim, ova moja konkluzija je manje bitna, ali ima svoju socijalnu težinu, najbitnija je zapravo želja i namjera da se u Virovitici osnuje organizacijska jedinica Instituta, a koju je I. Kirin iskazao u navedenom telefonskom pozivu.

Istoga dana telefonskim putem upoznao sam ravnatelja s inicijativom, koju je on prihvatio, ali pod pretpostavkom da to prihvati akademska zajednica unutar Instituta. Nakon što su i oni prihvatili tu inicijativu, ocijenivši da je Virovitičko-podravska županija po svim socioekonomskim parametrima potentna jedinica područne (regionalne) samouprave koja skrbi o podizanju razine javne usluge svojim građanima, vrlo brzo, svega nekoliko dana nakon toga, u prostorijama Gradske uprave u Virovitici organiziran je prvi radni sastanak na kojemu su uz gradonačelnika I. Kirina nazočili predstavnici Županije i Grada zaduženi za znanost i kulturu te u ime Instituta ravnatelj prof. dr. sc. Željko Holjevac i ja. Dakle, točna je vaša konstatacija da sam ja bio spiritus movens ili spiritus agens osnivanja Područnog centra Virovitica, ali bez razumijevanja i akademske potpore Instituta te financijske potpore Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice ta bi ideja ostala samo „mrtvo slovo na papiru“.

Možete li pojasniti kakve je znanstvene projekte Institut već provodio na području Virovitičko-podravske županije?

– Područni centar Osijek ima dugogodišnju razvijenu suradnju s institucijama na području vaše županije, naročito s Državnim arhivom u Virovitici i Zavičajnim muzejom u Slatini.
Sve je počelo prije izvjesnog broja godina kada sam se obratio Dijani Cenger, mladoj i sposobnoj ravnateljici Državnog arhiva u Virovitici, a kontakt osoba mi je bio dr. sc. Dražen Kušen, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku. Tom prigodom zamolio sam ih da mi pomognu oko građe i fotografija za izložbu ratnih fotografija iz Domovinskoga rata koju su u Osijeku organizirali Područni centar Osijek, Državni arhiv u Osijeku i Državni arhiv u Virovitici.

Nakon toga su gospođa Cenger i drugi pojedinci s vašeg područja kontinuirano sudjelovali na osječkim znanstvenim skupovima s tematikom Domovinskoga rata, a vrlo brzo rodila se i ideja da se takva manifestacija organizira i u Virovitici. Gospoda Josip Đakić, Ivica Kirin, Davor Špoljarić i gospođa Dijana Cenger krenuli su u osnivanje Programsko-organizacijskoga odbora te su me pozvali da se u organizaciju toga uključi Područni centar Osijek, što sam objeručke prihvatio. Izrazito uspješan domaći znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Virovitica u Domovinskome ratu“ održan je 6. listopada 2016. u Virovitici, u organizaciji Grada Virovitice, HVIDRA-e, Državnog arhiva u Virovitici, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Osijek, Časničkog zbor grada Virovitice i Memorijalno-dokumentacijski centra Domovinskoga rata. Navedeni skup bio je prvorazredan, to mogu potvrditi kao glavni i odgovorni urednik zbornika radova koji smo predstavili 2018. u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici.

Područni centar Osijek 2019. organizirao je zajedno s Časničkim zborom grada Slatine identičan skup pod nazivom „Domaći interdisciplinarni znanstveno-stručni skup: Podravska Slatina u Domovinskome ratu“.

U kontekstu znanstveno-istraživačkoga rada Instituta imam potrebu istaknuti svoju autorsku knjigu „Slatinska kronika Domovinskoga rata“, koja je dobila brojna javna priznanja, među kojima i Državnu nagradu za znanosti za 2017. godinu.

Bez organizacijske i ine potpore čimbenika s područja vaše županije taj projekt ne bi bio realiziran na najvišoj znanstvenoj razini.

Institut je na području vaše županije prisutan i u drugim organizacijskim oblicima, oko određenih znanstveno-istraživačkih projekata postignuti su načelni dogovori s predstavnicima lokalne i područne (regionalne) samouprave, o kojima sada ne bih govorio in facto.

S druge strane, Institut je u dogovoru s predstavnicima lokalne i područne samouprave izrazio spremnost pomoći u podizanju razine znanstveno-obrazovne usluge na području cijele županije, jer je intencija aktualnih županijskih i inih čelnika da visokoškolsko obrazovanje pored Virovitice bude u Slatini i Orahovici, itd.

(www.icv.hr, mlo)