Župan Andrović posjetio Kulturno-umjetničko društvo Mikleuš i tom prigodom uručio ugovore o financiranju

Kulturno-umjetničko društvo u Mikleušu osnovano je 1979. godine pod nazivom “Polet” i djelovalo je sve do 1984. godine. Do ponovnog osnivanja kulturnog društva u Mikleušu došlo je 2016. godine, ovaj put pod imenom “Mikleuš”. U KUD-u “Mikleuš” danas djeluju plesna, pjevačka, glazbena, te odnedavno i dječja skupina. Ciljevi KUD-a su nastupati u cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji i šire, te pokazati svu ljepotu folklora ovog dijela Slavonije.

Jedan od značajnijih nastupa KUD-a “Mikleuš” bio je na 14. Večeri folklora i starih običaja 2019. godine u Donjim Rušanima, gdje su osvojili nagradu za najbolju prezentaciju izvornog folklora, predstavivši svoju prepoznatljivu slavonsku koreografiju “Al+ je lijepo u našemu kraju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Ove godine je uređena zgrada Društvenog doma u Mikleušu, kroz projekt “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora”, te je dana na korištenje KUD-u “Mikleuš”. Ukupna vrijednost investicije projekta bila je 543.737 kuna, a od toga su 387.658 kuna bespovratna sredstva EU, dok je Općina Mikleuš u projektu sudjelovala sa 156.079 kuna. Nositelj projekta bila je Općina Mikleuš, a napisala ga je Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA. Energetska obnova je obuhvaćala zamjenu vanjske stolarije, toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom prostoru, zamjenu pokrova zgrade, toplinsku izolaciju vanjskih zidova te toplinsku izolaciju poda prema tlu. Cilj projekta bio je energetskom obnovom zgrade osigurati uvjete za smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta, smanjenje razine štetnih emisija CO2 u okoliš, osiguranje kvalitetnog prostora za korisnike zgrade u skladu s njegovom namjenom te sigurniji i ugodniji uvjeti za boravak.

Upravo sve od navedenog bilo je razlog današnjeg (utorak) posjeta saborskog zastupnika Josipa Đakića, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovog zamjenika Marija Klementa, te pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije Bojana Mijoka tom vrijednom Društvu. U posjet KUD-u “Mikleuš” goste su poveli načelnik općine Mikleuš Milan Dundović, njegov zamjenik Dalibor Lipovac i kandidat HDZ-a za načelnika općine Mikleuš na predstojećim lokalnim izborima Robert Grabar.

Prigodom posjeta, župan Andrović uručio je KUD-u ugovore o dodjeli financijskih sredstava ostvarenih kroz Javni poziv financiranja udruga Virovitičko-podravske županije, i to za Smotru folklora “Pjesmom i plesom u jeseni” i za prvu “Dječju smotru folklora” koje KUD “Mikleuš” planira održati ove godine, ovisno o situaciji vezanoj za koronavirus.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)