Održana sjednica Strukovne grupe računovođa HGK – Županijske komore Virovitica

blank

Sjednica Strukovne grupe računovođa Županijske komore Virovitica pod predsjedanjem predsjednice Vlatke Struse održana je u srijedu, 2. lipnja na kojoj je uz članove Vijeća, bila nazočna i rukovoditeljica Odsjeka za aktivnu politiku zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Virovitica, Danijela Handraka.

Na početku sjednice Handraka je detaljno prezentirala mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Istakla je pritom da je do kraja travnja 2021. godine za potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom zaprimljeno 2.993 zahtjeva od čega je 2.571 zahtjeva odobreno (za 11.331 radnika). Za potpore je isplaćeno 94,69 milijuna kuna, od čega 63,41 milijun kuna iz državnog proračuna, a 31,28 milijun kuna iz EU sredstava. Prema jedinstvenom OIB-u poslodavca i radnika potporama je u Virovitičko-podravskoj županiji obuhvaćeno 1.202 poslodavaca i 7.438 radnika.

Ukupni iznos koji je HZZ – PU Virovitica isplatio poslodavcima putem mjera aktivne politike zapošljavanja i očuvanje radnih mjesta s područja Virovitičko-podravske županije je 234,29 milijuna kuna.

Predsjednica Strukovne grupe Vlatka Strusa upoznala je sve nazočne da će se sjednica Udruženja računovođa RH, na koju je pozvana kao član Vijeća iz Virovitičko-podravske županije, održati 3. srpnja u Čakovcu.

Članovi Strukovne grupe predlažu da se na jesen održi sjednica Strukovne grupe uz poticaj da se priključe i druge tvrtke računovodstvene djelatnosti, posebno one s područja Orahovice, Slatine i Pitomače. Prijedlog je da se sljedeći sastanak održi u Pitomači.

Od kada je počela epidemija COVID-19 poslovanje svih institucija prilagođeno je epidemiološkim mjerama pa se komunikacija uglavnom odvija e-mailovima ili telefonom. Strukovna grupa izrazila je zadovoljstvo za većinu državnih i lokalnih institucija koji sve ovo vrijeme obavljaju rad sa strankama. Iako se većina državnih i lokalnih institucija prilagodila i prima stranke pod svim epidemiološkim mjerama, pomalo je otežavajuće poslovanje s Poreznom upravom jer se stranke primaju samo 1 sat i to po prethodnoj najavi, što članovi Vijeća smatraju neprihvatljivim, s obzirom da to poduzetnicima itekako otežava komunikaciju i rad s ovom institucijom.

Predlaže se poticanje HGK putem sjednica Strukovne grupe poboljšanje komunikacije i suradnje sa svim državnim institucijama tako da ih se pozove na sjednice kao što je na ovu sjednicu pozvana predstavnica HZZ PU Virovitica.

Članovi Strukovne grupe predlažu da se organizira okrugli stol na kojem će biti predstavnici Ministarstva financija, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ostalih.

Svi nazočni članovi Strukovne grupe posebno se zahvaljuju predstavnici Područnog ureda HZZ-a u Virovitici Danijeli Handraka na izvrsnoj suradnji. Posebno ističu da je Ured HZZ u Virovitici jedan od rijetkih državnih institucija s kojima imaju odličnu komunikaciju. Suradnja s ostalim institucijama trebala bi biti na takvom nivou.

(HGK-ŽK Virovitica)