Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića na realizaciji projekta “4. Dani Petra Preradovića” u Zadru i otoku Ugljanu

Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića kao suradnik na projektu “4. dani Petra Preradovića” Pučkog otvorenog učilišta Dom na žalu kroz mjesec lipanj ostvaruje realizaciju projekta.

U Malom Lukoranu na otoku Ugljanu snimao se promo video koji će predstaviti Petra Preradovića te njegov život i djelovanje u Zadru te u Malom Lukoranu. Ujedno, prati se životni tijek Petra i Pavice, njegove prve supruge čija je obitelj posjedovala ljetnikovac u Malom Lukoranu, u kojemu je pjesnik napisao prvu nacionalnu budnicu “Zora puca, bit će dana” – piše nasiskolji.hr

U sklopu programskih aktivnosti organizirano je predstavljanje oživljene povijesti – “Preradović i Pavica”. Krajem mjeseca lipnja u POU Dom na Žalu planirano je javno predstavljanje promo video što će biti završna aktivnost u 4. Danima Petra Preradovića.

2 1

-Inicijalni program ovogodišnjih Preradovićevih dana izmijenjen je zbog epidemije izazvane koronavirusom s obzirom na to da je prvotno uključivao velik broj sudionika u zatvorenom prostoru. Stoga smo se odlučili na jedan oblik digitalizacije projekta koji ove godine primjenjujemo prvi put, i to u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića iz Grabrovnice, pjesnikovog rodnog kraja – pojašnjava Marina Marcelić, ravnateljica POU Dom na žalu.

Likove Pavice i Petra utjelovili su mladi glumci Mihaela Bastalić i Karlo Kučanda, scenarij je napisala Danijela Rešetar, voditeljica Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, a snimateljsku ekipu predvodio je Mauro Fabrizio Madonia.

Projekt se realizira uz potporu Zadarske županije u sklopu poziva javnih potreba u kulturi za 2021. godinu te Ministarstva kulture i medija u sklopu programa književnih manifestacija za 2021. godinu, koju je Vlada na prijedlog Ministarstva kulture i medija proglasila Godinom čitanja.

(nasiskolji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content