DAN OPĆINE PITOMAČA Svečana sjednica kao kruna jedne uspješne godine

Jučer (ponedjeljak) u povodu obilježavanja Dana općine u dvorani Doma kulture održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača. Uoči sjednice kod spomen obilježja na Trgu kralja Tomislava položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje.

20

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan. Sjednici su nazočili saborski zastupnici dr. sci. Vesna Bedeković i Josip Đakić, župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijem Klementom, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, predjednik Općinskog vijeća Bilje Zdenko Jumić, zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, načelnici općina s područja županije, gospodarstvenici, predstavnici udruga i drugi gosti.

Načelnik Općine Željko Grgačić predstavio je brojne općinske projekte – one koji su završeni, koji se provode, ali i one koji su u fazi pripreme.

ULAGANJA U TURIZAM I ŽIVOTNI STANDARD

– Poveznica između Drafta, općinske tvrtke, i općine Pitomača neprekidno jača u pripremi i realizaciji općinskih projekata. Jedan od onih koji se nalaze u fazi realizacije je i projekt Centra za posjetitelje Križnica, Interpretacijski centar rezervata biosfera Mura-Drava-Dunav vrijedan više od 15,5 milijuna kuna, financiran bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

21
foto: Foto Begović

Kroz ovaj projekt stara zgrada vojne karaule u Križnici do kraja ove godine preuredit će se u jedinstvenu turističku destinaciju sa suvremenim interaktivnim sadržajima. U fazi realizacije nalazi se i projekt izgradnje i opremanja vatrogasnog doma i kulturnog centra u Starogradačkom Marofu, vrijednosti 4,5 milijuna kuna, koji je u potpunosti financiran iz programa ruralnog razvoja. U domeni turističkog i rekreativnog karaktera dovršili smo izgradnju edukativno-poučne staze „Banov brod“ kojom su uređena tri kilometra šumske staze sa edukativnim sadržajem i pripadajućom infrastrukturom, namijenjeno posjetiteljima, a koja će voditi do naše omiljene rijeke Drave.

U okviru projekta EAGLE planirana je izgradnja turističko-informativnog centra Klopotec u Kladarskom bregu. Projekt je to koji će se tijekom iduće dvije godine provoditi u suradnji s našim mađarskim partnerom te općinskom Turističkom zajednicom, a čija je ukupna vrijednost 1,7 milijuna eura, od kojeg će polovina biti utrošena našoj općini. Na sličnoj razini provedbe nalazi se i projekt SPEKTAR, kojim ćemo stari objekt pitomačke pučke škole preurediti i opremiti ondje prostor za pružanje socijalnih usluga, kao što su pomoć u kući, rana intervencija i psiho-socijalna podrška. Za njega je iznos od 7,95 milijuna kuna osiguran također i europskih fondova, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija – naveo je načelnik Željko Grgačić. Kao najveći projekt Općine izdvojio je sustav Aglomeracija Pitomača.

Sve prisutne pozdravio je i predsjednik Općinskog vijeća općine Bilje Zdenko Jumić, prenoseći pozdrave iz gradskih općina Bilje i Polača. Uz čestitku za Dan općine, Jumić je istaknuo da je općina Pitomača odličan primjer kako treba raditi i naglasio da svake godine Općina svojim radom ide jednu stepenicu gore, zajedno sa suradnicima. Čestitao je na svim postignućima Općine Pitomača.

23
foto: Foto Begović

-Općina Pitomača biser je Virovitičko-podravske županije- rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović. – Ne samo zbog toga što je općina s najvećim brojem stanovnika, nego jer je prije svega poznata po marljivim i vrijednim ljudima, po izuzetno dobrim i gostoljubivim domaćinima, ali i po ljudima koji čuvaju svoju kulturnu baštinu i svoju tradiciju. U proteklom periodu ostvarila je izuzetne rezultate u društvenom i javnom životu, u razvoju gospodarstva, komunalne infrastrukture, projekt Aglomeracije, vrtić, škole – rekao je župan te dodao kako mu je zadovoljstvo što u svim  tim projektima Županija sudjeluje, kao osnivač škola te najavio kako se priprema nova osnovna škola s dvoranom u Pitomači. 

-Pitomača je Općina koja se brine i za najmlađe, ali i za one u trećoj životnoj dobi, za umirovljenike, za poljoprivredu i gospodarstvo i to je pravi put kako jedna općina treba funkcionirati. Tako može biti uzor i primjer uspješnog rada ostalim općinama – rekao je župan Andrović, najavivši daljnju potporu i podršku te čestitavši mještanima Dan općine i blagdan sv. Vida.

Nazočnima se obratio i ravnatelj SAFU-a (Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije) Tomislav Petric. 

-Projekti Europske Unije mijenjaju općinu Pitomača, druge općine, županiju. Kroz projekte se vidi koliko tko može doprinijeti i zasigurno da je Općina Pitomača i Virovitičko-podravska županija primjer sinergijskog rada. Izuzetno mi je drago da sam sa svojim suradnicima i osobno sudjelovao u projektima, zahvaljujem na izuzetnoj partnerskoj suradnji. Drago mi je da projekt SPEKTAR i projekt na Križnici idu svojim tijekom, odnosno da već zapravo vidimo njihov kraj. No mene veseli i ono što sad dolazi pred nas  – da razvijemo svaki kraj – rekao je T. Petric koji je također čestitao Dan općine. 

Saborska zastupnica dr. sci. Vesna Bedeković se osvrnula na realizirane, ali i one projekte koji su tek u realizaciji. Istaknula je kao jedan od prioriteta prelazak na jednosmjenski rad u svim osnovnim školama. 

24
foto: Foto Begović

– Osim brze ceste raduje me sve izgovoreno uz gradnju škola i vrtića. Moje prirodno stanište je akademska zajednica i prosvjeta i raduje me da će se kroz Nacionalni plan oporavka prioritet dati izgradnji školskih objekata i osiguravanju svih trenutno važećih standarda održavanja kvalitetne nastave, a to je prijelaz na jednosmjenski rad. Davno sam rekla da u ovom programu stoji i izgradnja nove osnovne škole u Pitomači, nove sportske dvorane pored srednje škole i raduje me najava svih projekata.

Isto tako, raduje me da sam mogla dati skroman doprinos upravo ovom projektu koji je vezan za naš SPEKTAR i rekonstrukciju naše bivše stare škole, najstarije zgrade u centru i drago mi je da se projekt razvija i u ovo vrijeme pandemije. Svi želimo vratiti se u našu staru normalu – rekla je Vesna Bedeković čestitavši “svojim” Pitomačanima i Pitomačankama blagdan Sv. Vida.

25
foto: Foto Begović

Saborski zastupnik Josip Đakić  istaknuo je kako je zadovoljstvo podijeliti iskustvo uspjeha Općine Pitomača nastalo na rezultatima projekata i investicija.

-Vrijeme proslava uvijek je obilježeno i mjerilima i kriterijima koji govore što je učinjeno u periodu od jedne godine, a moram reći kako su ljudi i prije ovog Vidova vrednovali vaš rad, zalaganje i doprinos u našoj najzapadnijoj i najvećoj općini na području županije. Žao mi je što su nam mjere ove godine osporile ono najvažnije u Pitomači, a to je naš Festival – rekao je J. Đakić i naglasio kako se nada da unatoč tomu umjetnici koji stvaraju Festival riječju i glazbom neće stati, već nastaviti raditi na tome da se slijedeći, zbog obima sadržaja, „protegne“ na više dana. Zahvalio je i čestitao svim laureatima koji su svojim radom, trudom i zalaganjem gradili općinu i koji su prepoznati kao dobitnici ovogodišnjih priznanja. Pitomača se ima čime hvaliti, poručio je. (www.icv.hr, ib, foto: Foto Begović) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content