Andrović: U predstojećem mandatu će biti presudno povlačenje EU sredstava, a to možemo samo s pripremljenim projektima, mi smo spremni već danas

Virovitičko-podravska županije prošli je tjedan bila u fokusu javnosti. Inovativan način cijepljenja „COVID-busom“, po kojem autobus dolazi na „kućni prag stanovnika“ kako bi ih cijepio protiv COVIDA-19, naišao je na opće odobravanje.

– Nakon što smo „patentirali“ cijepljenje kroz „drive-in“, ovo je naša druga inovativna „patentirana metoda“. Na njoj su nam čestitali i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U Virovitičko-podravskoj županiji „uvijek su išli do kućnog praga svojih stanovnika“ zadovoljavajući i osluškujući potrebe svojih žitelja. Zato i ne čudi lakoćom izboreni drugi mandat župana Igora Androvića u prvom krugu. Njegov rezultat jedan je od tri najbolja u Hrvatskoj.

– Mi smo ovdje zbog naših stanovnika. To je i odgovornost i obveza. Svaki projekt radi se kako bi svima njima život bio i ugodniji i lakši, kako bi osigurali sigurniju budućnost našoj djeci. Život ide dalje, pišu se novi projekti, stvaraju se nove ideje.

U novom mandatu dodatan naglasak bit će na razvoju gospodarstva.

– Da, već prvog dana mandata obišao sam pogone tvrtke TVIN time jasno dajući poduku, kako ćemo u iduće četiri godine dati snažnu podršku gospodarstvu, poduzetništvu, novom zapošljavanju i rastu svih ekonomskih pokazatelja na području naše županije.

Pred vama je finiširanje i nastavak započetih projekata, no i stvaranje novih.

– Krećemo u projektiranje Sušionice povrća kako bi imali spremnu građevinsku dozvolu te potom iznašli mogućnosti financiranja. To je velik i značajan projekt, kojim ćemo otvoriti nova radna mjesta, ponuditi svijetlu perspektivu kooperantima. Nastavljamo sa sustavima navodnjavanja, istraživanjem geotermalnih potencijala na području Virovitice, Slatine, Orahovice i Nove Bukovice. Projektirat ćemo Centar za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost. Sredstva su nam odobrena i već smo startali s projektom obnove našeg četvrtog dvorca, onog u Cabuni koji će u budućnosti biti Centar za kulturu zdravlja. Kada on bude završen, zaokružit ćemo priču s plemićkim rutama, objedinjujući kulturnu i prirodnu i turističku ponudu baziranu na obnovljenim dvorcima, te dva prirodna, pod UNESCO zaštićenim područjima, Papuku i Dravi. Uskoro nam kreće i obnova „sigurne kuće“, a tu je i projekt širokopojasnog interneta, vrijedan više od 50 milijuna kuna, kroz koji će žitelji naših osam općina, dobiti brzi internet, tzv. autocestu budućnosti. Kroz ove projekte, stvaramo bolje mogućnosti i u gradovima u malim sredinama, jer nama su svi naši žitelji isti, bez obzira gdje živjeli, a na nama je omogućiti im uvjete života kao u velikim sredinama.

Značajni projekti slijede i u sustavu zdravstva.

– Građevinsku dozvolu imamo za zgradu Zavoda za hitnu medicinu VPŽ, a tu je i adaptacija našeg rodilišta. U prva tri mjeseca ove godine, bilježimo povećanje broja rođenih u odnosu na isto razdoblje lani. To je podatak koji ohrabruje, a za sve buduće majke, koje ne dolaze samo s područja naše, već i susjednih županija, obnova rodilišta je važan projekt. Tu je i gradnja nove ambulante u Gornjem Bazju kao i energetska obnova Opće bolnice Virovitica.

Očekuje nas i puno projekta u školstvu.

– Uvijek znamo isticati kako „razvoj školstva ne nudi samo razvoj društva već i razvoj gospodarstva“. Stoga, imamo nekoliko važnih „obrazovnih projekata“, kao što je, izgradnja nove osnovne škole sa sportskom dvoranom u Pitomači, nova OŠ u Orahovici, te nove područne škole u Vukosavljevici i Kladarama, koja se već gradi. Ovime želimo dostizanje europskog standarda da sva djeca idu u jednu smjenu, čime ćemo omogućiti bolje uvjete obrazovanja i djeci i njihovim roditeljima i učiteljima. Tu je i izgradnja novih sportskih dvorana u Ćeralijama, Suhopolju i Novoj Bukovici, ali i novi Učenički dom u Virovitici, nove zgrade industrijsko-obrtničkih škola u Virovitici i Slatini. Ovo su jasni projekti s vizijom, a uz podršku Vlade RH i resornih ministarstava, koja je i do sada bila odlična i neupitna, očekujemo i suradnju i potporu svih gradova i općina na našem području jer sve ovo što radimo, radimo za bolje uvjete našoj djeci, bez obzira od kuda ona dolazila.

Uz sve ove projekte, uvijek se ističe onaj najvažniji – brza cesta prema Zagrebu.

– Da, ovo su projekti „teški“ 800 milijuna kuna, ali naša „kraljica projekata“ je brza cesta prema Zagrebu, koja će se financirati iz europskih fondova, te očekujemo da će ona biti gotovo kroz četiri do pet godina. Ona je ključna za naš daljnji gospodarski razvoj, povećanje broja poduzetnika i poslovnih subjekata.

Vaša orijentacije je i nadalje jasna prema EU fondovima.

– I do sada je Virovitičko-podravska županija bila među hrvatskim liderima u povlačenju europskih sredstava. U predstojećem mandatu će biti presudno povlačenje EU sredstava, a to možemo samo s gotovim i pripremljenim projektima, a mi smo spremni za njih već danas. 

(vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content