Brlići prezentirali projekt o značenju lipa na svjetskoj GLOBE poludnevnoj radionici

Na svjetskoj radionici – webinaru Kampanje o drveću učenici šestih razreda Roko Pauković i Ivano Emerik Farkaš OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica uspješno su prezentirali na engleskom jeziku istraživački projekt: Usporedba podataka o stablima lipama s GLOBE postaje u Gradskom parku u Virovitici. Taj projekt je na Svjetskom virtualnom znanstvenom simpoziju (IVSS) osvojio 4 bedža i vrlo visoku ocjenu. Za webinar su učenike pripremale GLOBE voditeljice dr.sc. Jasna Razlog-Grlica, uč. savjetnik, Danijela Žarković, uč. savjetnik i Ana Marija Matić, mag.educ.biol.et chem. Nakon izlaganja odgovarali su na pitanja i slušali pohvale za izvrstan projekt i odličnu prezentaciju.

25. svibnja 2021. održana je poludnevna radionica Svjetske kampanje o drveću -Trees Around the GLOBE Half-Day Workshop Highlighting 2021 IVSS Student Research Projects. Petosatnoj poludnevnoj radionici, koja je pokrivala petnaest vremenskih zona, prisustvovalo je šezdeset sedam polaznika (studenti, nastavnici, znanstvenici) iz dvadeset i dvije zemlje (Argentina, Belgija, Bugarska, Kanada, Kolumbija, Hrvatska, Češka, Estonija, Gana, Grčka, Indija, Irska, Italija, Jordan, Kenija, Oman, Poljska, Republika Koreja, Južna Afrika, Švicarska, Tajvansko partnerstvo i Sjedinjene Države). Učenici iz cijelog svijeta predstavili su svoje GLOBE istraživačke projekte IVSS 2021 vezana za drveće i pokrov. Ove godine na Međunarodni virtualni znanstveni simpozij prijavljeno je 242 projekta iz 20 zemalja. 

Svjetski webinar 25 5

U projekt “Usporedba podataka o stablima lipama s GLOBE postaje u Gradskom parku u Virovitici“ Brlići su istražili udio stabala lipa nakon obnove parka i usporedili podatke o stablima lipa s GLOBE postaje u Gradskom parku u periodu od 2013. do 2020. godine.  Za dvije vrste lipa usporedili su podatke iz 2013. godine i 2020. godine te ukazali na njihovu ekološku vrijednost. U svom projektu ukazali su na značenje lipe kao autohtonog stabla u gradu.

Više o svemu možete pročitati na stranicama GLOBE programa, i OVDJE pogledati prezentacije.

(www.icv.hr, jrg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content