Danas je prvi dan ljeta: Znate li zašto svake godine počinje na drugi datum?

Prvi dan ljeta označava se ljetnim solsticijem, koji je ove godine počeo na današnji dan u 5:32 sata te će trajati sve do 22. rujna do 20:21 sati, kako piše Zvjezdarnica Zagreb. Ljetni solsticij događa se kada Sunce postigne najveću i najsjeverniju točku na nebu. Tada je na sjevernoj Zemljinoj polutki dan najdulji i počinje ljeto, a na južnoj Zemljinoj polutki je dan najkraći i počinje zima, donosi Večernji.hr.

Mnogima omiljeno godišnje doba ne počinje svake godine na isti dan, ali ga uvijek očekujemo u razdoblju od 20. do 22. lipnja, ovisno o tome kada Sunce dostigne svoju najvišu točku. Gregorijanski kalendar također je odgovoran za različite dane početka ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Budući da po njemu godina otprilike traje 365, 242199 dana, svake četiri godine dogodi se prijestupna godina koja poremeti početak ljeta. To je dan s najviše sunčeve svjetlosti jer sunčeve zrake padaju na zemlju pod direktnim kutom i uzrokuju zatopljenje koje mi nazivamo ljetom.

Najveće vrućine dogodile su se u ljetu 2003. godine kada je toplinski val u Europi bio toliko snažan da je prouzročio smrt 70 tisuća ljudi. Najhladnije ljeto u Hrvatskoj u posljednjih deset godina bilo je 2014. godine, kada nije bilo dugotrajnih vrućih razdoblja.

U prošlosti, prvi dan ljeta slavio se na razne načine. Kelti i Slaveni prve dane ljeta slavili su velikim vatrama, ali i plesom kako bi pomogli povećati sunčevu energiju. Rijetke su zemlje koje još uvijek slave ovaj dan, a jedna od njih je Ujedinjeno Kraljevstvo gdje se tisuće ljudi okuplja oko Stonehengea te očekuje prvo svitanje ljetnog dana.

(Zvjezdarnica Zagreb, vecernji.hr)