FOTO Virovitički umirovljenici oduševljeno promatrali tijek pomrčine Sunca

U četvrtak, 10. lipnja virovitički umirovljenici, korisnici Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa, na bezopasan način promatrali su tijek pomrčine Sunca. Nisu krili oduševljenje što su teleskopom projiciranu sliku djelomično pomračenog Sunca mobitelima mogli fotografirati.

Mjesec u fazi mlađaka bio je na većoj udaljenosti od Zemlje pa čunj njegove sjene nije dosegao naš planet. Zato se ova pomrčina Sunca samo u uskoj zoni mogla vidjeti kao prstenasta – od Kanade preko Sjevernog pola do krajnjeg istoka Rusije. Virovitičani i stanovnici sjevera Hrvatske neznatno pomračeno Sunce iza podneva mogli su promatrati više od jednog sata, no na jugu Hrvatske ova pomrčina nije bila vidljiva.

Ova pomrčina Sunca “sestra” je pomrčine koju su Virovitičani od izlaska Sunca promatrali i fotografirali s Bilogore 31. svibnja 2003. godine, prije 18 godina i 10,3 dana koliko traje Sarosov period. To je razdoblje nakon kojeg se Zemlja, Mjesec i Sunce nalaze približno u istom razmještaju. U Sarosu 147 iduća “sestrinska” pomrčina Sunca dogodit će se 21. lipnja 2039. no iz Hrvatske neće biti vidljiva.

Promatranje pomrčine omogućio je svojim teleskopom virovitički astronom-amater prof. Zlatko Kovačević, odnedavno u mirovini, koji će 8. srpnja u prostoru Dnevnog boravka održati predavanje “Pomrčine Sunca i Mjeseca”. Korisnici Dnevnog boravka primili su dvije doze cjepiva protiv COVID-19 i ponovno se druže uz različite aktivnosti.

(www.icv.hr, zk, foto: Z. F. Kovačević)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content