Hetrih: Od ove godine stanar Poduzetničkog inkubatora može postati i OPG koji ima upisanu dopunsku djelatnost

Prvi inkubator u Virovitičko-podravskoj županiji počeo je s radom u Virovitici 2013. godine i već nakon šest mjeseci bio je potpuno popunjen, a tako je sve do danas. Slično je i u ostalim županijskim inkubatorima u Pitomači, Slatini i Orahovici: raste broj stanara i to pokazuje opravdanost projekta Mreže inkubatora VPŽ.

O tome kako pomažu mladima i poduzetnicima početnicima ispričao nam je zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora VPŽ Josip Hetrih.

Tko i kako može postati stanar jednog od inkubatora u VPŽ?

– Stanari u županijskim poduzetničkim inkubatorima mogu postati svi poduzetnici početnici u razdoblju do 3 godine od početka poslovanja. Neprihvatljive su djelatnosti koje imaju štetan utjecaj na okoliš, djelatnosti ugostiteljstva i primarne poljoprivredne proizvodnje te poduzetnici koji se bave samo trgovinom (moguća je djelatnost trgovine, ali ako poduzetnik prodaje proizvode iz vlastite proizvodnje). Od 2021. godine stanar može postati i OPG koji ima upisanu dopunsku djelatnost, na primjer prerada poljoprivrednih proizvoda.

Kakvo je stanje u inkubatorima, ima li mjesta za nove stanare?

– Trenutno imamo mjesta za nove stanare i to u Pitomači gdje raspolažemo samo s tri uredska prostora, dok su proizvodni prostori trenutno popunjeni. U Slatini su nam također slobodna još samo tri uredska prostora, a u Orahovici imamo slobodna tri proizvodna i četiri uredska prostora.

Koliko stanara imaju Poduzetnički inkubatori Virovitičko-podravske županije i koji su to?

– Unatoč zdravstvenoj i gospodarskoj krizi uzrokovanoj koronavirusom mogu reći da smo iznimno zadovoljni s popunjenosti prostora inkubatora u Virovitičko-podravskoj županiji. Trenutno imamo 31 stanara koji koriste prostore inkubatora i 10 virtualnih stanara. Od ovog mjeseca još će pet novih stanara započeti poslovanje u inkubatoru u Orahovici.

Na koji način, osim što im pružaju “dom”, poduzetnički inkubatori pomažu svojim stanarima?

– Osim besplatnog poslovnog prostora u poduzetničkim inkubatorima stanarima se besplatno pružaju i usluge mentorstva u početku poslovanja, priprema poslovnih planova i projekata, edukacija i informiranje o svim važnim temama i aktualnostima vezanima za poslovanje, promocija putem sajmova, medija i društvenih mreža, besplatan brzi internet te umrežavanje s drugim poduzetnicima. Sve ove usluge potpuno su besplatne za stanare Poduzetničkog inkubatora VPŽ.

Koja je vizija za budućnost županijskih poduzetničkih inkubatora? 

– Vizija poduzetničkih inkubatora je „one stop shop“ za poduzetnike kroz kvalitetan start up ekosustav i mentorsku mrežu na čijim temeljima će se razvijati novi inovativni poduzetnici početnici.

(www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content