INFORMATIVKA “Zbogom školo do jeseni” najbolja nagrada svima na završetku školske godine

Radijske minute Informativke, emisije koja obuhvaća aktualne, zanimljive i poučne teme iz područja odgoja i obrazovanja, posvetili smo tradicionalnoj školskoj manifestaciji kojoj se posebno vesele učenici, ali i njihovi nastavnici na završetku školske godine – “Zbogom školo do jeseni”.

Po čemu je ona tako posebna, kako je i kada pokrenuta ideja o jednom takvom nagrađivanju učenika kroz kulturno-zabavni program, tko ju je inicirao, tko sudjeluje u njenom osmišljavanju, ali i gdje će se i kada održati ove godine, otkrila nam je Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije.

Ideju za “Zbogom školo” inicirala je Vesna Šerepac, bivša pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju, današnja ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a tijekom proteklih niz godina postala je tradicija Virovitičko-podravske županije, jedina takva u Republici Hrvatskoj. Koji god župan je bio na vlast, uvijek je pružio organizatorima maksimalnu potporu, podržao da se u nju uključe sve osnovne i srednje škole s područja županije i one kojima je Županija osnivač, ali i onima kojima nije, pa su tako na završnu školsku manifestaciju dolazili učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

OVOGODIŠNJI DOMAĆIN OŠ IBM ORAHOVICA

Ova godina još uvijek je u znaku koronavirusa i pridržavanja epidemioloških mjera pa će ovogodišnje 26. izdanje ove tradicionalne manifestacije biti u smanjenom obimu.

– Ovogodišnja 27. po redu manifestacija održat će se za oko 100 sudionika, jer se još uvijek treba pridržavati epidemioloških mjera. Bit će to 33 najučenika osnovnih i srednjih škola s područja Virovitičko-podravske županije, ravnatelji i predstavnici grada Orahovice. Naime, na sjednici Kolegija ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije odlučili smo da od ove godine prvi put preselimo manifestaciju u drugi grad i na inicijativu ravnateljice OŠ Ivane Brlić Mažuranić Orahovica odlučeno je da to bude grad Orahovica. Tako će se po novome “Zbogom školo” svake godine održavati u nekom drugom gradu ili mjestu kako bismo na taj način našim učenicima pokazali što sve naša županija nudi. Ove godine domaćin će biti Orahovica, a manifestacija će se održati pod motom “Pod svjetlima reflektora”. Inače sama organizacija manifestacije počinje dogovorom s ravnateljima o tome koja će osnovna ili srednja škola biti domaćin. Škole domaćine ponekad određuje Županija i pročelnik iz Upravnog odjela, ali u pravilu uvijek imamo zainteresiranih škola koje žele biti domaćini. Virovitičko-podravska županija je organizator, a škola domaćin sudjeluje u cjelokupnoj organizaciji. Županija financira, a škola kroji program same priredbe i prikuplja sve prijave sudionika. Prijašnjih godina imali smo nastupe svih učenika iz svake osnovne i srednje škole, no ove godine smo i taj dio morali izbaciti jer smo vremenski ograničeni. Naime, program će ove godine trajati oko 2 sata, a nastupit će učenici Glazbene škole “Jan Vašimsky” i Glazbene škole Milka Kelemena Slatina uz nekoliko nastupa škole domaćina kojoj trebamo dati priliku da se pokaže. Evo i ovom prilikom zahvaljujem ravnateljici OŠ IBM Orahovica Maji Škrabi i novoizabranom gradonačelniku Orahovice Saši Risteru što su se aktivno uključili s cijelom svojom ekipom učitelja, nastavnika iz škole – istaknula je pročelnica Martina Bunić.

VRIJEDNE NAGRADE NAJBOLJIMA

Osim što se na manifestaciji predstavljaju oni najbolji i najuspješniji, prilika je to da ih se za njihov trud i nagradi, kao i njihove mentore. Županija se i za to svake godine pobrine i razveseli ih lijepim i vrijednim nagradama.

– Osim odluke o izboru najučenika osnovnih i srednjih škola na temelju koje biramo najučenika, u ožujku ove godine donijeli smo još dvije nove odluke – o izboru najučenika osnovnih glazbenih umjetničkih škola i o izboru najboljeg školskog sportskog društva.
S obzirom na trenutnu situaciju i neodržavanje sportskih natjecanja, odluku o izboru najboljeg sportskog društva za sada smo stavili sa strane. Tako je, naime, odlučilo povjerenstvo o izboru tog društva jer sportska natjecanja nisu održana zbog cjelokupne situacije s koronavirusom. Na temelju te odluke propisani su kriteriji i određeno je kakva se nagrada osigurava učeniku. To je bila nagrada otprilike u protuvrijednosti 3000 kuna neto, ali sada smo i to malo povećali. Naši najučenici uglavnom dobivaju od župana prijenosna računala koja će im, nadam se, poslužiti u daljnjem školovanju, u srednješkolskom, a posebno visokoškolskom – naglasila je Martina Bunić.

ZANIMLJIVI NASTUPI UČENIKA, ALI I KONCERTI ZVUČNIH IMENA S NAŠE GLAZBENE SCENE

Osim nastupa učenika u okviru programa “Zbogom školo do jeseni” tradicionalno već godina nastupaju i poznati glazbenici s naše domaće glazbene scene.

– Brojni poznati glazbenici bili su također dio ove naše lijepe manifestacije. Među njima je bila i naša virovitička grupa Vatra, koja je na toj manifestaciji napravila svoje prve korake. Nažalost ove godine zbog korone neće biti tog velikog koncerta, ali zato će se zanimljivim programom predstaviti daroviti i nagrađivani učenici Glazbene škole „Jan Vlašimsky“ koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na natjecanjima i učenici Glazbene škole Milka Kelemena – napomenula je pročelnica Bunić.

Ova školska godina, a posebno prošla bila je iznimno izazovna i za učenike i roditelje, ali i za učitelje i ravnatelje.

– Mi smo kao Županija svakodnevno bili u kontaktu s ravnateljima, županijskim stožerom, epidemiologom, situacija se mijenjala iz dana u dan kada smo morali odlučivali koliko će učenika ići u samoizolaciju, koliko će ih ići na nastavu na daljinu. Možemo se pohvaliti da smo ovo polugodište izdržali kao jedna od rijetkih županija koja je nastavu provodila uglavnom po A modelu, što je puno značilo učenicima u trenutku kada se bliži kraj nastavne godine, za ocjene koje su im potrebne i za upis u srednje škole, a pogotovo za upis fakulteta i državnu maturu – napomenula je naša sugovornica.

Virovitičko-podravska županija uistinu se može pohvaliti izvanrednim učenicima, koji su i u ovo vrijeme strožih epidemioloških mjera i situacije kakva je bila zbog korone osvajali brojne nagrade i promovirali na taj način i našu županiju.

– Virovitičko-podravska županije kao osnivač ima oko 4000 učenika osnovnih i 2500 učenika srednjih škola. Kada to zbrojimo i kada vidimo broj učenika sudionika na županijskim natjecanjima, broj učenika koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima, pa i mnogo onih koji su među prvih 10 u Hrvatskoj, to je zaista vrijedan rezultat. Moram ovim putem spomenuti da mi u našoj županiji uz sve to razvijamo i centre izvrsnosti. Jedan imamo u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica, a za učenike koji su zainteresiraniji za obrtnička zanimanja u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina. Nažalost zbog trenutne situacije ni ti centri nisu radili kako treba, ali nadamo se da će se iduće školske godine sve vratiti u normalu i da će i oni započeti s radom. Osim toga, imamo i projekt “Budi darovit, budi STEMpatičan” koji je proglašen kao najbolji hrvatski EU projekt u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama” svih hrvatskih županija, a trenutno pripremamo prijavu još jednog projektnog prijedloga za darovite učenike, ali bit će tu u većem broju uključeni i učenici s teškoćama – kazala je Martina Bunić.

Uz pročelnicu Martinu Bunić u Upravnom odjelu za obrazovanje i demografiju VPŽ radi još pet zaposlenica i posla je puno. Naime, Županija je osnivač 14 osnovnih i 8 srednjih škola te Učeničkog doma Virovitica, brine o ukupno 75 školskih objekata na području županije.
Martina Bunić tek je od nedavno na mjestu pročelnice, ali u ovom odjelu je već 11 godina i to iskustvo joj je itekako pomoglo da nastavi i dalje dobro raditi. Posebno je istaknula odličnu suradnju koju ima s ravnateljima svih školskih ustanova koji se vrlo rado uključuju u svaki projekt i aktivnost, te su spremni na svaku komunikaciju.

(www.icv.hr, rkt, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content