Održana skupština Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice: U pripremi foto monografija povodom 30. obljetnice osnutka 127. brigade HV-a

U novoobnovljenom društvenom domu u virovitičkom prigradskom naselju Sveti Đurađ u subotu, 26. lipnja održana je redovna izvještajna skupština Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice.

Na početku je predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice Davor Špoljarić pozdravio brojne goste, među kojima predsjednika HVIDRA-e Republike Hrvatske i saborskog zastupnika Josipa Đakića, zamjenika Virovitičko-podravskog župana Marija Klementa, virovitičkog gradonačelnika Ivicu Kirina i njegovu zamjenicu Vlastu Honjek-Golinac, voditelja ispostave Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Antu Krištu, predsjednika koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice Zvonka Kožnjaka, predstojnika Odsjeka za poslove obrane Virovitičko-podravske županije Javora Bogatija, ravnateljicu Državnog arhiva u Virovitici Dijanu Cenger, ravnatelja Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici Kristijana Gostimira, predsjednika Mjesnog odbora Sveti Đurađ Ivana Čavarušića te predstavnike niza braniteljskih udruga s područja grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

Predsjednik Davor Špoljarić podnio je Izvješće o radu u 2020. godini u kojemu je istaknuto kako je, usprkos pandemiji koronavirusa, Časnički zbor obavio dobar dio svojih aktivnosti. Obilježeni su svi bitni hrvatski blagdani i obljetnice vezane uz Domovinski rat, kako na području Virovitice, tako i na prostoru cijele Hrvatske. Održana je izborno-izvještajna skupština, nakon koje su sva upravljačka tijela Zbora ostala ista. Ta skupština je ciljano održana 30. svibnja na Da državnosti, što ove godine nje bilo izvedivo zbog epidemioloških prilika. U prošloj godini napravljena je web stranica Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice, čime su brojni materijali iz Domovinskog rata i rada Zbora postali dostupnim ljudima u svim dijelovima svijeta. U radu na izradi spomenute stranice najviše truda su uložili, uz Davora Špoljarića, Davor Srđak i Tomislav Kolec. 

IMG_6747-Custom

– Uz obilježavanje važnih datuma iz Domovinskog rata, redovnih sastanaka i suradnje s drugim udrugama, ove godine najvažnija je suradnja na izdavanju foto monografije povodom 30. obljetnice osnutka 127. brigade HV-a – istaknuo je Špoljarić.

Financijsko izvješće za 2020. i plan za 2021. izložio je Tomislav Kolec. Izvješće Nadzornog odbora podnio je Tihomir Puškarić, a Izvješće o radu časnog suda Darko Vampovac. Sva izvješća i planovi su usvojeni jednoglasno.

Na kraju sjednice, prisutne je pozdravio predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice.

– Lijepo je što zajednički radimo na monografiji 127. brigade HV, ali moramo dan njezinog osnutka 2. listopada obilježavati na ovom našem području kao Dan brigade, jer je ona bila temelj svih vojnih postrojbi u virovitičkom kraju – naglasio je Zvonko Kožnjak.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Virovitica Vlado Paurić u svom obraćanju naglasio je odličnu suradnju braniteljskih udruga u gradu i županiji.IMG_6755-Custom

– Grad Virovitica svake godine daje punu podršku braniteljskim udrugama. Ove godine otvorena je spomen soba o Domovinskom ratu u Gradskom muzeju, a blizu smo realizacije projekta Doma hrvatskih branitelja – rekao je gradonačelnik I. Kirin.

Zamjenik župana Marijo Klement je pripomenuo da branitelji uvijek imaju punu podršku Virovitičko-podravske županije.

– Lijepo je što ćete monografijom trajno sačuvati podatke o Domovinskom ratu. U Hrvatskom saboru u proceduri je novi Zakon o hrvatskim braniteljima koji bi im bitno trebao olakšati život – rekao je saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić.

Nakon završetka radnog dijela skupštine svi nazočni su odali počast upalivši lampione kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, koje se nalazi ispred doma u Svetom Đurađu.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content