POTPISAN UGOVOR Osijek dobiva 1. Gospodarski centar za sajmove, vrijedan više od 65 milijuna kuna

Ugovor o izgradnji Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku danas (četvrtak) je potpisao župan Ivan Anušić s predstavnicima odabranog izvođača radova, odnosno zajednice ponuditelja Projektgradnja plus d.o.o. iz Gornje Vrbe i Osijek-Koteks d.d. iz Osijeka.

Svečanom potpisivanju Ugovora nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 65.466.589,76 kuna, a rok njihova izvođenja je 18 mjeseci od dana uvođenja u posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

– Nakon što smo prije četiri godine započeli s promišljanjem o gradnji Gospodarskog centra, u što smo uključili i Grad Osijek koji je darovao zemljište na „S cesti“ te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, koje se uključilo s 45 milijuna kuna za izgradnju, danas potpisujemo Ugovor o izgradnji Zgrade 1. Gospodarskog centra, nakon čega gradnja može i započeti.

Nažalost, dosadašnji sajamski prostor na Pampasu bio je neuvjetan za organizaciju sajamskih aktivnosti i nije bio na ponos gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji koji moraju biti predvodnici gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života istoka Hrvatske. Uz Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, ovo je još jedan od kapitalnih projekata naše Županije.

S površinom od 5.000 m2 zatvorenog prostora i 25.000 m2 ukupnog vanjskog prostora novi će Gospodarski centar omogućiti održavanje niza manifestacija u budućnosti. Želja nam je održavati što više sajmova u godini, minimalno jednom mjesečno, kako bi smo se približili europskim i svjetskim trendovima u sajmovanju. Iako se brojnim kritičarima čini da je vrijeme sajmovanja prošlo, držim da to nikako nije točno, prije svega zbog izravne komunikacije i dijaloga između ponuđača i kupaca, ali i poslovne suradnje – rekao je župan Ivan Anušić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak naglasila je kako će kompleks Gospodarskog centra puno značiti poduzetnicima i obrtnicima ne samo u izlaganju proizvoda, već i u poslovnoj komunikaciji.

– Osim izgradnje Zgrade 1. projekt izgradnje Gospodarskog centra podrazumijeva i sadržaje Kongresnog centra te prostore za poslovanje malih i srednjih poduzetnika u sklopu poduzetničke potporne institucije. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU zajedno s Vladom RH prati ovaj projekt i dalje kako bismo završili cijeli kompleks. Vjerujem da će uskoro svoje mjesto ondje pronaći različite vrste sajmova i da će vrlo brzo doći do stvaranja novih, specijaliziranih sajmova putem strateški važnih grana gospodarstva na istoku Hrvatske.

To su grane koje će se snažno poticati i u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. gdje ćemo konkretnim dodjelama sredstava poduzetnicima omogućiti napredak i rast, a u novoizgrađenom prostoru imat će mjesto za prezentaciju i brendiranje svojih proizvoda – istaknula je ministrica Tramišak.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić podsjetio je da je riječ o strateškom projektu za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, koji je prepoznala Vlada RH odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a da je cilj projekta poticanje gospodarstva i poduzetništva uz osiguravanje potrebne infrastrukture.

– Svi znamo da prostor na Pampasu nije primjeren i uvjetan za grad veličine Osijeka, zbog čega je izgradnja Gospodarskog centra neophodna. Grad Osijek je u projektu sudjelovao putem ITU mehanizma u vrijednosti 15 milijuna kuna te kroz dodjelu zemljišta vrijednog 26 milijuna kuna. Ovo ulaganje u gospodarstvo je i jedna od najboljih demografskih mjera, što ćemo kroz ovaj objekt svakako dobiti. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija moraju biti predvodnici rasta i razvoja na istoku Hrvatske, a na ovaj način i ovakvim ulaganjima tako se i pozicioniramo. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje ćemo zajednički realizirati – naglasio je gradonačelnik Radić.

Predsjednik Uprave Projektgradnje plus d.d. Ivica Crnković zahvalio je županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na ukazanom povjerenju.

–  Izuzetna nam je čast što je zajednica ponuditelja Osijek-Koteks i Projektgradnja odabrani za izvođača radova. Riječ je o vrlo izazovnom i luksuznom projektu, ali vjerujem da ćemo radove izvršiti unutar 18 mjeseci te dokazati koliko domaće tvrtke uistinu vrijede – zaključio je. (www.icv.hr, tj)