PP Orahovica vodeća u proizvodnji uljane repice u Hrvatskoj, u prvih 10 i Diba iz Suhopolja

Poljoprivredno poduzeće Orahovica sa zasijanom površinom većom od tisuću hektara, vodeće je na ljestvici prvih 10 proizvođača uljane repice u Hrvatskoj. Naime tih prvih 10 uzgajivača ove uljarice nosi 15 posto ukupno proizvodnje uljane repice koja je prošle godine bila u jesenskoj sjetvi zasijana na 30 tisuća hektara, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

To je u odnosu na prethodnu, 2019. godinu, površina manja za osam tisuća hektara dok podaci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pokazuju da je prošle godine ovu uljaricu na 39.885 hektara uzgajalo 4.388 gospodarstava. U odnosu na prethodne godine, zabilježen je pad i površina i uzgajivača te ratarske kulture.

U 2019. repicu je uzgajalo 5.116 korisnika u sustavu potpora na 45.560 hektara, a 2018. njih 5.729 na čak 55.655 ha. Na drugom mjestu ljestvice je Belje plus d.o.o. iz Belja, a slijede Novi Agrar d.o.o. iz Osijeka, PPK Valpovo, Poljoprivredno-prehrambeni kompleks d.o.o iz Nove Gradiške, Hana d.o.o. iz Našica, Kutjevo d.d., Hana – Vuka d.o.o. Budimci, Vupik plus iz Vukovara te Diba d.o.o. iz Suhopolja na desetom mjestu.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content