Premijer Planković otvorit će ovogodišnje Osječko ljeto kulture: U dva tjedna čak 53 programa

Čak 53 programa bit će ponuđena posjetiteljima u 14 dana  koliko će trajati najveća kulturna manifestacija na istoku Hrvatske – Osječko ljeto kulture.

Tradicionalno će započeti 29. lipnja na Dan zaštitnika Grada Osijeka – svetih Petra i Pavla te trajati do 13. srpnja 2021. u organizaciji i produkciji Grada Osijeka, te uz potporu brojnih gradskih institucija.

Program su na današnjoj (četvrtak 24.lipnja) konferenciji za novinare predstavili gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i predsjednik Organizacijskog odbora Osječkoga ljeta kulture Dražen Alerić.

– Posebno me raduje što se kroz sve ove godine Osječko ljeto kulture uspjelo nametnuti kao važna kulturna manifestacija, a ove će ga godine posjetiti i otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, što dovoljno govori o kvaliteti i vidljivosti manifestacije – naglasio je gradonačelnik.

– Program Osječkog ljeta kulture donosi visokokvalitetne programe iz područja kazališne, glazbene i koncertne, plesne, književne, likovne, novomedijske te filmske kulture, a osobito smo ponosni na činjenicu da ćemo na ovogodišnjemu OLJK-u imati čak 8 premijernih naslova – dodao je Radić.

Predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Alerić istaknuo je kako se Osječko ljeto kulture 2021. svečano otvara svjetskom praizvedbom – Koncertom za glasovir i simfonijski orkestar „Esseker“ Davora Bobića u izvedbi Hrvatskog komornog orkestra i soliste Konstantina Krasnitskog na glasoviru, a najavio je i premijeru baleta Brune Bjelinskog Mačak u čizmama i predstave Dantea Aligherija Pakao u izvedbi osječkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića priprema dvije ambijentalne praizvedbe “Kako je Temnava dobila dan” prema tekstu Dubravka Jelačića Bužimskog, te “Bon ton iza duge” koju će prema strip-slikovnici Dražena Alerića izvesti Dramski studio za srednjoškolce. Tigar teatar i Teatar Fort Forno izvest će predstavu Vedrana Klepića Tri žene, a Akademija za umjetnost i kulturu u suradnji s Kulturnim centrom premijeru predstave za djecu Ivane Klaić Močvarovci.

Gradske galerije Osijek, tradicionalno za OLJK pripremaju premijerni naslov, a izvest će monodramu Jennifer Tremblay Popis.

Uz bogat program, predstavljen je i zanimljiv vizualni identitet OLJK-a „dravsko čudovište“ koje se od bića s lošim namjerama kroz kulturne programe pretvara u dobro i zajedno s građanima uživa u svim gradskim događanjima. Vizualni identitet Osječkoga ljeta kulture i ove godine potpisuje Marko Jovanovac i Studio Marivo.

Za osječku kulturnu manifestaciju Grad je osigurao sredstva u iznosu od 1.281.700 kuna, kako bi svi programi za posjetitelje bili potpuno besplatni. Gradonačelnik Radić istaknuo je kako “osječko ljeto” ima nemjerljiv doprinos  u podizanju kulturnoga identiteta grada na Dravi, te je pozvao građane na dolazak i “zajedničko življenje kulture”.

Ispred glavne pozornice osigurano je 300-tinjak sjedećih mjesta, a prilikom dolaska posjetiteljima će se na ulazu mjeriti temperatura zbog pridržavanja važećih epidemioloških mjera koje su i dalje na snazi.

(www.icv.hr, tj)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content