Razoran tornado pogodio Češku: Može li se nešto slično dogoditi i u Hrvatskoj? Do sada smo ih imali dva, u Novskoj i Slatini

Češku pokrajinu Moravsku jučer je pogodila silovita oluja praćena tučom veličine teniskih loptica i iznimno rijetkim, ali snažnim tornadom.

Zasad je potvrđena smrt troje ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 200. Tornado je zahvatio nekoliko gradova na jugoistoku Češke te je rušio kuće do temelja, piše Index.

Ministar proglasio izvanredno stanje

Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček proglasio je izvanredno stanje, dodavši kako bi moglo biti mrtvih, istaknuvši da je u tijeku potraga za preživjelima zatrpanim u ruševinama.

 

Tornado koji je razorio Češku u četvrtak otvorio je pitanje koliko su česta tornada u Europi, te jesu li moguća u Hrvatskoj. Odgovor je da, a u Hrvatskoj se često mogu vidjeti pijavice, naročito preko ljeta, a za njih se kaže i da su tornada na moru.

No, Hrvatsku je dvaput pogodio razorni tornado. Prvi se dogodio 31. svibnja 1892. godine u Novskoj, a drugi u Slatini 20. kolovoza 2007. godine.

Na stranici Geofizika uživo na Facebooku, koju vode studenti Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, podsjetili su na meteorološki fenomen koji se zbio prije 129 godina kod željezničke stanice u Novskoj. Brzina vjetra pri tlu bila oko 260 km/h, a prema današnjoj ljestvici intenziteta tornada Torro prikladnoj za Europu, ovaj tornado bio bi klasificiran kao T6, tj. umjereno razoran, piše Tportal.

Tog je poslijepodneva tornado zahvatio područje željezničke stanice i obližnje šume, zbog čega je Andrija Mohorovičić, poznati hrvatski geofizičar, dobio poziv Kraljevske zemaljske vlade da se uputi u Novsku i vidi što se dogodilo. Mohorovičić je napravio izvještaj s analizom na njemačkom i hrvatskom jeziku, što je temeljio na svjedočenjima stanovnika, izvještava N1.

Potom je proučio u kojim su smjerovima bila razbacana stabla u obližnjoj šumi. Vjetar je počupao 150 tisuća stabala hrasta i bukve promjera debla od 0,7 metara pa sve do onih promjera 1,2 metra.

Tornado je uz to vagone izbacio s tračnica, a stražnji vagon težak više od 13 tona bio je odbačen 30 metara dalje. U tom odbačenom vagonu bilo je 50 putnika, od kojih su trojica teže ozlijeđena.

Pomoću podataka o vremenima u kojima su službenici telegrafskih postaja isključivali struju zbog grmljavine, zaključio je da se olujna fronta kretala u smjeru jugozapad-sjeveroistok brzinom od 20 do 30 km/h.

Prije 14 godina, jako olujno nevrijeme praćeno vjetrom, kišom i tučom zahvatilo je Slatinu u poslijepodnevnim satima, pri čemu je snažan vjetar lomio grane, rušio stabla i nosio krovove kuća. Vjetar je srušio dalekovode pa je slatinski HEP zbog sigurnosnih razloga u dijelu grada obustavio distribuciju električne energije i plina. U potpunosti je uništio 10 kuća, dok ih je još 20 jako oštećeno. Srećom nije bilo ozlijeđenih osoba.

U nastavku pogledajte video tornada iz 2007. godine, koji je objavio Crometeo.

(www.icv.hr, index.hr, tportal.hr, hr.n1info.com)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content