RUKOMETNI “PROJEKTILI” Darku Grdiću izmjeren najjači šut u Virovitici, hrvatski rekorder Blaženko Lacković

Darko Grdić u rodnom Vršcu, s 13 godina na prijelazu osnovne i srednje škole počeo je redovito trenirati rukomet. Kao devetnaestogodišnjak preselio se u Viroviticu, gdje je također nastavio rukometnu karijeru. Bio je poznat kao igrač oštrog šuta i tvrde ruke u obrani. Osim kraćeg izleta u Slatinu, seniorsku karijeru proveo je u Viro Virovitici.

Pred kraj igračke karijere upisao je školu za trenera. Prve trenerske korake napravio je s nekadašnjim suigračem, a današnjim izbornikom ženske kadetske reprezentacije Nenadom Smiljancem. U trenerskoj karijeri vodio je niz selekcija u ženskom i muškom virovitičkom rukometnom klubu od početnika pa do seniorskih ekipa te seniorsku ekipu Pitomače, koju je praktički doveo do naslova prvaka i plasmana u prvoligaško društvo.

Na jučerašnjem natjecanju za najjači šut u gradu, koje je održano u sklopu Memorijalnog turnira u mini rukometu “Vilim Tičić”, pobjednik u konkurenciji seniora, ali i apsolutni pobjednik bio je Grdić sa šutem od 108 km/h.

Interesantno je, da je cijela obitelj Grdić uključena u rukomet. Darko i supruga Maja, kao bivši rukometaši, danas su treneri, dok su sin Damjan i kćer Una mladi rukometaši.
I sin Damjan je u svojoj kategoriji U-11 pobijedio u jačini šuta s udarcem koji je išao 78 km/h.

Što se tiče najjačih rukometnih šuteva na svjetskoj razini, rekorder je dugo vremena bio Karol Bielecki, barem što se tiče službenih utakmica. Na Olimpijskim igrama u Pekingu izmjerili su mu brzinu lopte od 140 km/h. Golman može samo pokušati pogoditi gdje će takav “projektil” završiti, ako ga uopće i vidi na vrijeme. Ako ne, može se samo nadati da ga neće pogoditi…

Svoj razoran udarac na Euru 2020. pokazao je Makedonac Filip Taleski, kojemu je protiv Češke izmjereno 141 km/h.

Među hrvatskim igračima koji u ruci imaju “top”, uz Domagoja Duvnjaka, nalazi se nekoliko bivših “Kauboja”, a neslužbeno najjači šut od 135 km/h izmjeren je Blaženku Lackoviću.

Ipak, postoji podatak da su neki rukometaši u kontroliranim uvjetima (iz skok-šuta s deveterca, bez ometanja protivničkih obrambenih igrača) loptu u gol šutnuli i brže od 150 km/h.

Ovo su rezultati jučerašnjeg natjecanja po kategorijama:

Uzrast U-9: Damjan Hudi 66 km/h

Uzrast U-11: Damjan Grdić 78 km/h

Uzrast U-13 : Marko Reščić 99 km/h

Uzrast U–15: Matko Moslavac 87 km/h

Seniori: Darko Grdić 108 km/h

(www.icv.hr, mš, ts, foto: M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content