U OBŽ u posljednjem tjednu cijepljeno 12.000 osoba: Ukoliko se ukaže potreba angažirat će se i mobilni autobus

foto: OBŽ

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 253 uzorka od kojih je 3 bilo pozitivno na koronavirus. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Antunovca, Osijeka i Valpova.

Na bolničkom liječenju nalazi se 15 osoba koje su oboljele od COVIDA-19, i to 9 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 6 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Niti jedan pacijent nije na respiratoru. U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 396 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

U proteklih tjedan dana (od 9. do 15. lipnja) policijski službenici proveli su 38 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili pet kršenja (3 u Osijeku te po 1 u Dalju i Belišću). Obavili su i 825 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu su utvrdili 2 kršenja propisanih mjera (oba u Valpovu).

Inspektori i službenici civilne zaštite u razdoblju od 8. do 15. lipnja obavili su 201 nadzor provođenja epidemioloških mjera (123 u ugostiteljskim objektima, 33 u prodavaonicama, 17 u trgovačkim centrima, 11 u uslužnim djelatnostima, 8 na tržnicama, 3 u pekarnicama, po 2 u svatovima i javnim okupljanjima te po 1 na benzinskoj postaji i ljekarni), a nisu utvrdili nepravilnosti.

Postotak pozitivnih nalaza u odnosu na ukupan broj testiranih osoba iznosi 1,2 posto što je nastavak povoljnog kretanja epidemiološke situacije na području županije, konstatirano je na današnjoj (15. lipnja 2021. godine) sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Istaknuto je i zadovoljstvo odazivom građana na prvo otvoreno cijepljenje bez najave, a koje je organizirano proteklog vikenda na 7 punktova, te je najavljen nastavak

– Cijepljenje se nastavlja i idući vikend (19. i 20. lipnja) na punktovima u dvoranama Gradski vrt i Zrinjevac u Osijeku te u dvorani u Đakovu, dakako opet bez prethodne najave, pa pozivam građane da se odazovu. Na ostalim punktovima provodit će se cijepljenje pacijenata koji su naručeni za primanje druge doze cjepiva. U Čepinu dosta dobra procijepljenost te ovaj vikend neće biti organiziran punkt za cijepljenje bez prethodne najave. Naravno, građani koji su zainteresirani za cijepljenje bez prethodne najave mogu doći na neku drugu lokaciju – rekao je načelnik Stožera Mato Lukić.

Naglasio je kako procijepljenost građana s prvom dozom cjepiva na području Osječko-baranjske županije sada iznosi 43,9 posto, a 18,7 posto s drugom dozom. Republički prosjek procijepljenosti prvom dozom je 42,2 posto.

– Do sada je tijekom jednog tjedna najviše cijepljeno 12.500 osoba, što je potom umanjeno na 9.000, no sada je opet povećana zainteresiranost građana te smo uspjeli cijepiti 12.000 osoba – kazao je Lukić te dodao kako se konstantno brine za sva područja županija, pa i sva ruralna područja na koja su se slale potrebne doze cjepiva u tamošnje ambulante Doma zdravlja OBŽ. Ukoliko se ukaže potreba angažirat će se i mobilni autobus za cijepljenje.

(www.icv.hr, tj)