Velika suradnja osječkog i rječkog HNK: Operom Arlecchino & Gianni Schicci gostovat će i na finskom opernom festivalu

Ugovor o koprodukciji dvaju nacionalnih kazališta, a koji će se realizirati premijernom operom Arlecchino & Gianni Schicci, potpisan je jučer (ponedjeljak) između osječkog i riječkog Hrvatskog narodnog kazališta na čelu s intendantima Draženom Vrseljom i Marinom Blaževićem. Potpisivanju Ugovora nazočili su i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić te gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, a nakon svečanosti odgledali su i premijeru opere Samson i Dalila.

– Potpisani Ugovor o koprodukciji važan je korak ka stvaranju visoko kvalitetnog kulturnog sadržaja, a s obzirom na najavljenu suradnju u realizaciji opere Gianni Schicci & Arlecchino koja će svoje mjesto naći na opernom festivalu u Finskoj, a siguran sam da će se ona nastaviti i u budućnosti na radost zainteresirane publike– rekao je zamjenik župana Miletić.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjana Roth istaknula je kako je  Županija kao osnivač HNK u Osijeku iznimno ponosna na međuinstitucionalnu suradnju.

– Takve suradnje nude odgovore na trenutačna kretanja, pronalaze dodanu vrijednost te unaprjeđuju kulturnu produkciju, kvalitetu programa i njihovu dostupnost. Intendanti svih pet hrvatskih nacionalnih kazališta u nazočnosti ministrice kulture imedija Nine Obuljen Koržinek potpisali su početkom svibnja ugovor o stalnoj suradnji. Potpisivanje ovog Ugovora o koprodukciji između HNK-a u Osijeku i HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke dokaz je da Sporazum nije samo deklarativan– istaknula je Roth.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić dodao je da će suradnja poput ove dodatno obogatiti kulturnu ponudu grada i sadržaje ne samo za Osječane već i za njihove goste.

– Ovo je samo jedan u nizu koraka zahvaljujući kojima Osijek postaje urbano i kulturno središte regije i istoka Hrvatske. Osijek je grad koji može ponuditi pregršt kulturnih sadržaja i na tome ćemo neprestano raditi u suradnji sa svim kulturnim institucijama – zaključio je Radić.

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Dražena Vrselja izrazila je veliko zadovoljstvo zbog ostvarene suradnje, te predložila da zajednička opera Gianni Schicci & Arlecchino bude otvarajuća predstava Osječkog ljeta kulture 2022. godine.

-Prije odlaska na festival opera u Finsku, smatram da bi bilo poželjno jednu veliku operu prikazati Osječanima– istaknula je Vrselja.

IMG 7182 Custom

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content