Božinović najavio strože mjere za Jadransku regiju: “Brojevi rastu i mi moramo nešto napraviti…”

U Hrvatskoj posljednjih dana raste broj novozaraženih, jučer je zabilježen 191 novi slučaj zaraze, a ministar Davor Božinović najavio je uvođenje novih mjera u narančastoj Jadranskoj regiji – od Istre pa sve do Dubrovnika. 

– Brojevi rastu i mi moramo nešto napraviti kako bi spriječili barem da se neki događaji ne pretvore u superširitelje – rekao je Božinović za Dnevnik Nove TV te dodao kako bi mjere trebale stupiti na snagu u ponedjeljak, prenosi Večernji.hr. Kako navodi, EU digitalna COVID potvrda bit će kriterij. 

– Siguran sam ako se to bude poštivalo, možemo nastaviti normalno s ljetom, ali pod kontrolom. Svi oni skupovi iznad 50 do 1000 ljudi će se morati organizirati tako da za njihovu organizaciju odgovornost preuzmu lokalni stožeri zajedno s županijskim stožerima – kazao je te pojasnio kako je poanta da se sve proslave prijave te da lokalni stožer zajedno sa županijskim donese odluku mogu li oni to kontrolirati i mogu li pustiti.

– Ako se ne usuglase onda će Nacionalni stožer – naveo je Božinović te dodao da nam je turizam jako važan i da su zasad brojke vrlo dobre, bolje od prošlogodišnjih. Sportska natjecanja isto će biti dostupna za gledatelje koji imaju COVID potvrdu, a svadbe će se dozvoliti do najviše 200, 300 ljudi.

– Što se tiče cjepiva, ono je jamstvo za osobu da ne bi trebala i neće najvjerojatnije doživjeti neki teži oblik bolesti, a sigurno ne smrtni ishod. Sve dok traje epidemija treba se čuvati na ovaj ili onaj način – kazao je Božinović te zaključio:

– Naš rizik, ako ukinemo sve mjere, veći je nego što je slučaj kod Velike Britanije jer oni imaju veću procijepljenost.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content