“CIMMER FREI“ Pernati poduzetnik djetlić izgradio je ne jedan, već četiri „stana“ na drvetu

Svjedoci smo kako se u doba godišnjih odmora na moru može naći svega i kako se dojučerašnje garaže i ljetne kuhinje te spremišta pretvaraju u moderne apartmane, ‘prvi red do mora’ i nude po dobrim cijenama.

Na takvo poduzetništvo asocira i neobičan slučaj na virovitičkoj Bilogori. Poduzetan djetlić iskoristio je priliku i u deblu lipe umjesto jedne rupe, izdubio njih četiri.

Prolaznici i šumari koji su primijetili „investiciju“ u šali ističu kako će sad drugi djetlići, vjeverice, gusjenice ili neka druga ptica i životinja koja baci oko na ponudu stanova moći imati vlastitu etažu, pa i penthouse, ako to poželi. 

Ujedno, postoji mogućnost da je djetliću obitelj neplanirano porasla, pa za zimu mora pripremiti mjesto za sve nove članove.

Jer, djetlić u prosjeku radi jednu rupu po deblu i to najčešće na onom drvetu koje je već bolesno ili su ga napali štetnici. Hrani se kukcima i ličinkama koje žive pod korom. Rupu koju napravi u potrazi za hranom iskoristi za gnijezdo. Zašto ih je ovaj djetlić napravio čak četiri, ostaje misterij koji zabavlja i struku.

IMG 20210618 102101

-Djetlići vole prirodne i stare šume u kojima nalaze hranu i dom, a kako u Hrvatskoj možemo pronaći sve vrste europskih djetlića (veliki djetlić, crvenoglavi djetlić, mali djetlić, žune, vijoglav..) na neki je način to potvrda vrijednosti naših šuma u smislu prirodne očuvanosti i bioraznolikosti  – objašnjava Nataša Rap, voditeljica Odjela za ekologiju pri Upravi šuma Slatina. Kaže da ovaj ‘odred bubnjara’ daje našim šumama živahan ritam, te uz pjev drugih ptica, zujanje pčela, šum vjetra u krošnjama tvore pravu šumsku simfoniju.

-Svojom prehranom čine važnu kariku u održivosti šumskih ekosustava. U postupcima gospodarenja šumama ostavljamo u sastojinama stabla s dupljama, da našim malim ‘pernatim poduzetnicima’ ne kvarimo posao. Inače,  njegove ‘sobe s pogledom’ rado nastanjuju druge ptice, pa i neki manji sisavci – dodaje N. Rap.

Vrijedni djetlić u proširenju standardne ponude nije stao samo na jednom drvetu. Na drugom, samo par metara dalje, u deblu je izdubio „čekaonicu“. Rupa je nastala točno iznad mjesta na kojem je deblo već stradalo zbog bolesti. Nema dno, šuplja je, pa se na tom mjestu vjeverica ili ptica može samo privremeno zaustaviti. Što je sljedeće na umu ove kreativne ptice? Šumari i izletnici zacijelo će ubrzo saznati.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Lovrenc, HŠI)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content