Igor Andrović: Sustavi navodnjavanja su nužno potrebni onima koji se bave poljoprivredom, posebno u vremenima neizvjesnih klimatskih prilika

U vremenima kada nam klimatske (ne)prilike diktiraju bavljenje poljoprivredom, sustavi navodnjavanja pokazuju se kao jedino rješenje za sve oni koji se bave poljoprivredom i od nje žive. Jedno od pitanja na aktualcu Županijske skupštine VPŽ upućeno županu Igoru Androviću bilo je vezano uz aktualne vremenske (ne)prilike i sustave navodnjavanja.

– Virovitičko-podravska županije je do sada izgradila tri sustava navodnjavanja, Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Trenutno imamo oko 3.000 hektara navodnjavanih površina. Na ovaj način stvaramo pretpostavke za bolji život naših poljoprivrednika. Naši sustavi navodnjavanja, na kojima, imamo sve više korisnika, za koje smo dobili u stopostotnom iznosu europska sredstva, doprinijet će većim prinosima našim poljoprivrednicima, ali i stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, kada se radi o godini s manje padalina, ali i poljoprivrednicima omogućiti kvalitetan kontinuitet stabilnih prinosa u godinama kada ima dosta padalina.

Sustavi navodnjavanja su nužno potrebni onima koji se bave poljoprivredom, posebno u vremenima neizvjesnih klimatskih prilika. Priroda i klimatske promjene nas uče da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja kako za trenutne, tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju bespovratna sredstva. Sve što radimo danas ostat će budućim naraštajima. Uz postojeća tri sustava, kao i Kapinci – Vaška II., kojim će se natapati dodanih 568 hektara, tu su još tri sustava navodnjavanja, Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac koji će se rasprostirati na ukupno 6.200 hektara. Kada sve zbrojimo, na području Virovitičko-podravske županije imat ćemo 9.700 hektara natapanih površina i zasigurno ćemo biti hrvatski lideri po navodnjavanim površinama – zaključio je župan Andrović.

(vpz.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content