JEDNI ZA DRUGE Iako vezan za kolica, Miroslav Jezerčić ne odustaje od sporta: Radimo na organiziranju sportova za osobe s invaliditetom

- PROMO -

U emisiji „Jedni za druge“ koja je na rasporedu ICV radija bila 29. lipnja razgovarali smo s članovima Udruge osoba s tjelesnim invaliditetom VPŽ, predsjednicom Mirjanom Žagar i članom udruge, izuzetnim sportašem Miroslavom Jezerčićem koji je prije 7 godina obolio od paraplegije i privezan je uz kolica, no to ga nije spriječilo da i dalje postiže odlične sportske uspjehe.

– S obzirom da sam se i prije ove bolesti bavio sportom, odlučio sam se da tim smjerom idem i dalje, ali naravno da se bavim prilagođenim sportovima. Naravno u tome su mi puno pomogli roditelji, prijatelji, ali i naša Udruga koja mi na sve moguće načine omogućuje da treniram te da nastupam na natjecanjima – rekao nam je ovaj hrabri 34-ogodišnjak koji je prošlog vikenda pobijedio na alki za osobe s invaliditetom u Špišić Bukovici, a nedavno je ponio i titulu jednog od favorita na međunarodnoj utrci invalidskim kolicima „Wings for life“ u kojoj je diljem svijeta sudjelovalo oko 185 tisuća natjecatelja. U Hrvatskoj se utrka održavala u Zadru te u Zagrebu a na njoj je naš junak odvozio 31 kilometar za nešto više od 2 sata što je bio jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj, a za to je trebalo puno truda, rada i priprema.

– Ne mogu točno reći kada sam započeo s pripremama za ovu utrku jer vježbam svaki dan, bilo samostalno ili s terapeutom jer zbog ozljede kralježnice sve vježbe moraju biti po propisu. Iako to nije nimalo jednostavno i često osjećam bolove koji nekad i duže traju, sport je ono što najviše volim i što mi je najviše održalo duh borca. Život je borba za sve nas, a ja sam je našao u liječenju sebe na ovaj način – priznao nam je Miroslav koji ne samo da se utrkuje invalidskim kolicima, nego i igra stolni tenis, košarku, sve što može.

– Žao mi je samo zbog toga što nemamo neke adekvatne organizacije sportova za osobe s invaliditetom, ali radimo na tome da i toga bude, ne samo radi nas koji se natječemo, nego i radi onih drugih osoba s invaliditetom koje su se povukle u sebe, a mogle bi nam se pridružiti. Stoga ih i putem ove emisije pozivam da slobodno dođu jer zajedno smo jači i brže ćemo ostvariti svoje ciljeve – rekao nam je Miroslav, a s tim se složila i predsjednica Udruge Mirjana Žagar koja je Miroslavu, svim članovima, onima koji to žele postati i ostalim građanima uputila poziv da sudjeluju u njihovim aktivnostima koje će tijekom srpnja biti vrlo učestale.

Između ostalog radi se o „Okruglom stolu“ na kojemu će glavna tema biti izjednačavanje osoba s tjelesnim invaliditetom sa zdravim osobama, ali i raznim promocijama koje će se održati u Virovitici.

– Želimo potaknuti senzibilitet kod svih građana, a da bi im jasnije predočili što u svakodnevnom životu proživljavaju naši članovi, na raspolaganju će im biti invalidska kolica kojima će pokušati sudjelovati u kretanju stazom prelaskom ceste i prilazu javnim institucijama. Sve to održati ćemo tijekom srpnja – napomenula je Mirjana Žagar.

(www.icv.hr, bs)

 

Povezane vijesti

Skip to content