Jučerašnjom svečanom premijerom i današnjom premijerom predstave ”Gospođina majka je preminula” završava ovogodišnje izdanje Virkasa

Jučerašnjom svečanom premijerom i današnjom premijerom jednočinke francuskog kralja ”vodvilja” Georgesa Feydeaua, Gospođina majka je preminula, zaključit će se ovogodišnje izdanje Virkasa. Virovitica je tom  prilikom ugostila osam odličnih predstava koje su prezentirala kazališta iz svih dijelova Hrvatske, dok su po jednu predstavu, satiru po motivima Cervantesova Don Quijotea uhostili Slatina, Pitomača i Suhopolje.

Unatoč mjerama koje su i dalje na snazi odaziv publike bio je vrlo dobar, a to nam je potvrdio i ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić.

IMG_20210710_092846-Custom– Unatoč mjerama uspjeli smo održati ovogodišnje izdanje Virkasa kojeg smo upravo iz tog razloga morali prebaciti u mjesec lipanj. Proteklih mjesec dana građani i građanke kao i svi posjetitelji mogli su se upoznati sa osam odličnih predstava, a sve se završava premijerom i reprizom predstave ”Gospođina majka je preminula” u režiji Lee Anastazije Fleger. Moramo pohvaliti i publiku koja je pratila cijelu manifestaciju u zaista velikom broji, a nadamo se kako će se uskoro sve vratiti na staro i da će kazališni život zaživjeti punim plućima, onako kako je to nekada bilo- rekao je Tomisalv.

Što je zapravo publici predstavljeno jučerašnjom svečanom premijerom otkrila nam je i redateljica predstave Lea Anastazija Fleger.

IMG_20210709_192438-Custom– Smatram da je ovo što smo prezentirali primamljivo apsolutno za sve ljude koji se žele dobro nasmijati jer upravo je smijeh ono što je potrebno u ovim vremenima. Njome ne prenosimo nikakvu posebnu poruku, to je zapravo predstava situacije i karaktera tako da smo se uglavnom bavili raznim glumačkim zadacima i rješavanjem situacija koje su svima prepoznatljve- izjavila je Lea.

Predstava donosi tipiziran komički zaplet proizašao iz društvenog života pripadnika srednje klase, utemeljen na bogatoj francuskoj komediografskoj tradiciji koju je Feydeau marljivo izučavao, poglavito kroz djela Eugenea Labichea. Komedija započinje usred noći burnom svađom između dvoje supružnika, Luciena i Yvonne. Početak svađe obilježen je Lucienovim povratkom s kostimirane zabave, a njezin završetak ulaskom sluge Josepha koji izvještava o smrti gospođine majke iz bombastičnog naslova. Urnebesna i brza u maniri filmskog slapsticka, tek ponešto neugodna ispod površine – kao, uostalom, i svaka kvalitetna komedija – Feydeauova jednočinka na pozornici zahtijeva ni manje ni više nego virtuoznost četvero glumaca koji utjelovljuju bračni par i njihove parnjake niže klasne pripadnosti.

Uz Saru Lustig koja je utjelovila Yvonne, glavnu ulogu u predstavi ima i Goran Vučko koji je utjelovio Luciena, a otkrio nam je što to točno karakterizira njegov lik u predstavi.

IMG_20210709_192815-Custom– Lucien je lik koji je u svom bračnom životu nastavio živjeti kao mladić što je zapravo njegova glavna karakteristika iskorištena od strane pisca koju na koncu preuveličava. Naš tim u pripremanju ove predstave najviše se posvetio karakteristikama odnosa između dvoje supružnika, što ga to čini posebnim i iz kojeg će se to razloga oni održati u braku. Nekako smo “namaštali” da odigram ulugu Luciena koji se zapravo priženio, ili kako bi rekao, koji se udao, jer Yvonne je ta koja ima novce, a moj je lik jedan neuspješni slikar koji si neopravdano pridaje veliku važnost. Predstava bi publici trebala biti prepoznatljiva iz svakodnevnog života, ali ne želim previše otkrivati, najbolje bi bilo da dođu sami i provjere o čemu se sve zapravo radi- dodao je Goran.

Uz Vlastu Golub, lik u predstavi utjelovio je još jedan virovitički glumac, Goran Koši.

IMG_20210709_193716-Custom– Upravo je moj lik zadužen da u predstavu unese apsolutni nemir koji će kasnije dovesti do komičnih situacija budući da sam utjelovio Josepha, novog slugu ”gospođine majke” koji dolazi i izvještava o njezinoj smrti. Kada malo pogledam na cijelu predstavu, svatko iz nje može nešto izvući, ali ne smijemo zaboraviti ono što je bitno. Treba se zabavljati, družiti i veseliti, zabaviti publiku i prepustiti ih uživanju, jer smisao kazališta je upravo taj. Ne treba kritički prigovarati, nego se posvetiti nekim sretnijim i veselijim temama, a ova predstava donosi baš to- rekao je.

IMG-8282200a056165ac28b24e306de07a2b-V-CustomI posljednja predstava ovogodišnjeg Virkasa privukla je velik broj publike, a završetak cijele manifestacije svojim su dolaskom između ostalih uveličali su saborski zastupnik Josip Đakić, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica te ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.

Svi koji nisu uspjeli doći na svečanu premijeru, priliku za pogledati predstavu imaju već danas od 20 sati kada će se održati premijera u Kazalištu Virovitica.

(www.icv.hr, mra)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content