Kraj 30 posto skupljim minusima? Pripremaju se nova pravila za prekoračenja po tekućem računu

Umjesto dopuštenih, banke su se priklonile i do 30 posto skupljim prešutnim prekoračenjima po tekućim računima. Zbog trenda koji posljednjih dvije godine raste, Hrvatska narodna banka odlučila je reagirati. Banke su dobile okružnicu. Pripremaju se nova pravila igre i ide se u izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Potrošači u bankama imaju otvorenih 2, 6 milijuna tekućih računa, 70 posto njih ima odobreno dopušteno ili prešutno prekoračenje i koristi ga. Većina i ne zna koje, donosi RTL.

– U pogledu prešutnih prekoračenja ona su znatno oskudnije regulirana i za njih se ne primjenjuje ograničena mjera najvišeg iznosa kamata tako da su ona i 30 posto skuplja od onih u režimu dopuštenih – rekao je Bojan Fras, viceguverner HNB-a.

Trend rasta takvih prekoračenja HNB primjećuje u posljednjih dvije godine. Dopuštenih je 94 000, a prešutnih prekoračenja 1,7 milijuna ili 95 posto. Razlika je velika. U prvima je propisana visina efektivne kamatne stope koja može iznositi najviše 7,61 posto, u drugima nije.

Iz HNB-a smatraju da bi skuplja – prešutna prekoračenja trebala biti iznimka, a ne praksa. Za postojeće račune u minusu predlažu da se zakonom uvede maksimalni iznos kamate koji sada vrijedi za dopušteno prekoračenje i mogućnost otplate duga u 12 rata – što do sad nije bila obaveza.

– Za buduća prešutna prekoračenja predlažemo da se propiše maksimalni iznos za nove tekuće račune da se propisom propiše maksimalni iznos od 1500 kuna – izjavio je viceguverner HNB-a.

S nižom kamatnom stopom i boljom regulacijom, građani bi bili zaštićeniji, a minus jeftiniji.

Hrvatska narodna banka uputila je okružnicu bankama u kojima ih je obavijestila da očekuju da bez odgode započnu usklađivati praksu s najavljenom izmjenom zakonske regulative. Iz Hrvatske udruge banaka kažu trebaju još vremena da sve prouče.

– Banke svakako podržavaju sve inicijative koje će omogućiti unapređenje sustava zaštite potrošača te dodatno spriječiti prekomjerno zaduživanje – poručuju iz HNB-a.

Da će se Zakon mijenjati nije sporno. Iz Hrvatske narodne banke kažu, imaju zeleno svjetlo i Ministarstva financija. 

(rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content