Lučka kapetanija započela s pojačanim kontrolama svih sudionika na Dravi: Kupačima zabranjeno preplivavanje rijeke

Lučka kapetanija Osijek odredila je posebne uvjete plovidbe na rijeci Dravi za vrijeme kupališne sezone do 31. kolovoza, a od proteklog vikenda pojačano kontrolira sve sudionike na Dravi – voditelje čamaca, skutera i glisera te kupače.

Posebni uvjeti plovidbe određeni su od rkm 16+000 do rkm 25+000, odnosno od spusta kod Riječne ratne flotile do cestovnog mosta kod Višnjevca. Na toj se dionici zabranjuje skijanje na vodi i obavljanje sličnih sportskih aktivnosti, uključujući i bilo kakve bespotrebne manevre okreta i naglih skretanja pojedinačnih plovila, posebno skutera i glisera.

Posebne zabrane odnose se na područja kod kupališta, a to su Kopika kod željezničkog mosta, Podravlje kod Neptuna i na Pampasu. Tu je plovidba svih motornih čamaca, skutera, glisera i sportskih čamaca zabranjena, a zabranjeno je i pravljenje valova osim kad je ono neophodno za sigurnu plovidbu. Zabranjuje se i pristajanje uz obalu bilo kojeg motornog plovila, osim službi traganja i spašavanja i javnih službi, bliže od 30 metara na bilo kojem dijelu rijeke koje se uobičajeno koristi za kupanje na rijeci Dravi.

Rješenjem osječke Lučke kapetanije zabranjuje se usporedna plovidba svih motornih plovila osim kod pretjecanja, a koje se ne smije obavljati kod mjesta označenih kao kupališta, ali ni na otvorima mostova. 

– Skuteri, gliseri i sva druga brza plovila smiju se kretati na ovom području samo sredinom plovnog puta ploveći minimalnom sigurnom brzinom, uz obavezu propuštanja i izbjegavanja drugih plovila na način da druga plovila ne moraju mijenjati kurs i brzinu plovidbe. Sva plovila pri plovidbi moraju u svakom trenutku biti udaljeni minimalno 30 metara od obale i usidrenih plovila, a minimalno 40 metara od navedenih kupališta – stoji u rješenju koji potpisuje v.d. lučkog kapetana Dragan Mijić. 

Dio zabrana odnosi se i na plivače koji se ne smiju udaljiti više od 20 metara od obale kod kupališta, a na ostalim dijelovima rijeke dopušteno je udaljavanje najviše do 10 metara od obale. Plivačima se zabranjuje preplivavanje Drave, svako približavanje plovnom putu, kao i plivanje u plovnom putu, te kupanje u neposrednoj blizini usidrenih ili privezanih plovila.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content