Mali proizvođači jabuka muku muče sa sušom i tučom, ali i uvozom nekvalitetne jabuke

Domaći mali voćari, proizvođači jabuka imali su velikih problema ove godine. Prvo ih je uhvatio mraz i napravio veliku štetu, a sada suša pa tuča. Neki su se i zaštitili poput Miroslava Milovukovića iz Orahovice.

– Investirao sam u zaštitnu mrežu koja prvenstveno štiti od sunca, ali je velika zaštita i od tuče. Sve sam uspio spasiti i urod je jako dobar. Te mreže nisu jeftine, no nešto sam i sam iskombinirao s plastičnim stupcima, a posebno sam uštedio na činjenici kako sam sve sam, uz suprugu i sina, postavio – priča Milovuković, koji ima četiri sorte jabuka, koje se, kako kaže, nalaze na dobroj zemlji i jako dobro urode.

Jabuke 4 zastitina mreza Miroslava Milovukovica

Potom nam objašnjava kako mreža zapravo funkcionira: -Ne treba puno objašnjavati da štiti od sunca jer je iznad voćaka, a što se tiče tuče, prvo tuča ne može do voćke, a ako je jako velika i ima je previše, onda se sve skupi na sredinu mreže, otkopčaju se kopče koje ju drže i sve padne u sredinu reda na stazu između voćki. Mogu reći prava stvar bez koje je danas nezamislivo uopće se ovim i baviti. Kako se već godinama bavim uzgojem jabuka svake godine sam imao problema, stalno gledaš u nebo i moliš da ne bude velikog nevremena, a od sunca što preživi, preživi. Danas sam siguran, jabuke su pod zaštitom – kaže Miroslav koji sada može već računati i razmišljati i o dobroj prodaji.

Što se tiče prodaje sve uspije prodati na tržnici u gradu i okolici, a cijena se kreće oko 3,5 kuna za kilogram, dok za gajbu koja teži oko 17 kilograma dobije 50 kuna i tako već godinama, kaže Milovuković te dodaje kako veliki trgovački lanci uvozom jako štete malim, domaćim voćarima.

Jabuke 2

-Mi jako puno ulažemo, radimo po svim vremenskim uvjetima i onda kada čuješ da uvezu poljske ili talijanske jabuke pa stave našu etiketu to je ružno. Te su jabuke i puno lošije od naših, a česta je pojava da otkupe prošlogodišnje jabuke koje godinu dana stoje na skladištu i stave našu deklaraciju. Mi jesmo mali, ali smo ponosni na svježi, domaći proizvod za koji možemo jamčiti da je zdrav i ukusan – kaže Milovuković.

Romi Suk Barić ima voćnjak na samo 100 metara od Milovukovića, a nakon prve ovogodišnje tuče u Orahovici, ostala je bez gotovo cijelog uroda jer nema nikakvu zaštitu.

Jabuke 3

-Teško mi je uopće i gledati voćnjak. Tuča je stukla gotovo sve, a ono što je ostalo uništava sunce. Nešto će ”preživjeti”, ali vidjet ćemo. Koban je bio onaj prva tuča koja je napravio ogromnu štetu, a drugi nas je samo okrznuo. Plan mi je za koju godinu pokrenuti čistu i pravu eko proizvodnju jabuka s punom zaštitom jer ovako zaista više ne ide. Proteklih godina je bilo nevremena i tuče, ali ovako ne pamtim unazad desetak godina. Što se tiče ovog uvoza jabuka, primjerice poljske su kao krumpir, nemaju slatkoće niti mirisa i nije ih teško prepoznati. Nadam se i vjerujem kako će se tome stati na kraj – zaključila je Suk Barić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content