Matica rođenih: Virovitičko-podravska županija među tri najbolje hrvatske županije po porastu broja rođenih od siječnja do ožujka ove godine u odnosu na isto razdoblje 2020.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj devet je županija u kojima je u 2020. godini zabilježen veći broj rođenih nego 2019. Među devet s „pozitivom“ je i Virovitičko-podravska županija. Naime, u odnosu na 2019., prošle godine na području Virovitičko-podravske županije rođeno je 41 dijete više. Osim toga, prema podacima Matice rođenih u prva tri mjeseca 2021. tri HR županije bilježe najveći porast broja rođenih u odnosu na isto razdoblje 2020. Među te tri županije je i Virovitičko-podravska (uz nju su Zadarska i Osječko-baranjska). Naime, u Općoj bolnici Virovitica od 1. siječnja do 31. ožujka 2021. rođeno je 175 djece.

beba5 e1548920889992
Foto: K. Toplak

– Porast novorođene djece pokazatelj je dobre socijalne i demografske politike, kako Vlade RH, tako i Županije, gradova i općina. Na području naše županije otvoreno je sedam novih vrtića. U njima je dosad svoje mjesto pronašlo 260 djece. U preostala tri koja su sagrađena, u Suhopolju, Čačincima i Gradini, bit će još 210 mjesta. Kada se tome pribroji i vrtić u Orahovici, koji se neće graditi nego mu predstoji dogradnja i rekonstrukcija, više od 500 mališana pronaći će svoje mjesto u vrtićima zahvaljujući sredstvima Ministarstva poljoprivrede i suradnji Županije, općina i gradova. Istodobno, Županija sufinancira prijevoz učenicima, dijelimo studentske i srednjoškolske stipendije, sufinanciramo radne materijale učenicima i sve to stvara određenu sigurnost kod roditelja. Osim toga, ove godine u planu je rekonstrukciju rodilišta Opće bolnice Virovitica, kako bi uvjeti za novorođene i njihove majke bili još bolji, pritom stvarajući i još bolje uvjete rada naših liječnika i medicinskog osoblja – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

(vpz.hr, zupan.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content