”PAMETNA SELA – NOVI EUROPSKI KONCEPT RAZVOJA RURALNE ZAJEDNICE” Za povratak mladih ključno osigurati kvalitetne usluge

blank

Danas (petak) je u prostorima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održana Konferencija “Pametna sela – novi EU koncept razvoja ruralne zajednice” koju su zajednički organizirali Osječko-baranjska županija i zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

Počela je pozdravnim riječima dekana Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslava Zmaića, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, a sudionike je video porukom pozdravila i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

– Broj stanovnika ruralnih područja Hrvatske se smanjuje, uostalom kao i u ostalim ruralnim dijelovima Europe, pa je depopulacija već artikuliran problem, ali ne nalazimo način kako ga riješiti. I dalje je prisutan odlazak ljudi u velike gradove, što se i nadalje predviđa, a smatram da je to pogrešno i te procese treba promijeniti. Naime, sela mogu bez gradova, ali gradovi ne mogu bez sela koja proizvode i stvaraju, no u ovom trenutno ne postoji takva svijest. Mislim da moramo sačuvati naša ruralna područja, poticati ih na sve moguće načine, pa i kroz fondove EU i projekte poput Pametnih sela- rekao je župan Ivan Anušić.

O EU konceptu Pametna sela uvodno je govorio zastupnik u EU parlamentu Franc Bogovič, dok je zastupnik u EU Parlamentu  Tomislav Sokol govorio o tom konceptu kao sredstvu razvoja ruralnih područja.

Istaknuo je da obilježje današnjih ruralnih područja nije samo poljoprivreda nego ona imaju daleko šire i sveobuhvatnije značenje. Smatra da je između ostalog potrebno jasno prezentirati koncepte poput Pametnih sela, odnosno pojasniti mogućnosti koje se nude kroz projekte EU te svakako povećavati standard ruralnih područja

Strateški plan ZPP i mjere usmjerene razvoju Pametnih sela predstavio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, a potom su govorili drugi stručnjaci i znanstvenici koji se bave ruralnim razvojem i politikom. O dobroj praksi ruralnog razvoja Osječko-baranjske županije govorio je Slavko Marjančević, pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj OBŽ. Potom su uslijedile panel rasprave da bi na kraju bili doneseni zaključci cijele Konferencije.

Kako je rečeno na Konferenciji, problem zaostajanja ruralnih područja u odnosu na urbane sredine i depopulacija tih područja nije samo problem Hrvatske ili zemalja istočne Europe već je prisutan i u najrazvijenijim zemljama Europske unije, pa je rješavanje ovog problema od strateškog interesa za cijelu Europu. Upravo iz tog razloga Europski parlament u 2019. godini donio je odluku o prihvaćanju projekta Pametna sela kao novog koncepta uravnoteženog razvoja ruralnih područja.

Osječko-baranjska županija prepoznala je važnost novog koncepta razvoja ruralnih područja  “Pametna sela” te je u svrhu poticanja, educiranja, podizanja svijesti i aktiviranja svih lokalnih čimbenika poduzela niz aktivnosti, između ostalog raspisan je i javni natječaj za dodjelu nagrada za izradu projektnih ideja.

(www.icv.hr, tj)