Petrijevačke žetvene svečanosti: Spoj tradicije, običaja i folklora

I dok se diljem istočne Slavonije na poljima pšenice mogu vidjeti kombajni u žetvi koja je u punom jeku, na petrijevačkim poljima tijekom proteklog vikenda (10. i 11. srpnja) se odvijala jedna potpuno drugačija žetva. Na polja su izašli muškarci sa kosama i žene sa srpovima te su na stari tradicionalni način prionuli u žetvu pšenice.

No, starinska kosidba Petrijevčana odvijala se zapravo u sklopu najveće godišnje manifestacije “Petrijevačkih žetvenih svečanosti” koje se održavaju tradicionalno drugog vikenda u srpnju već više od četvrt stoljeća.

27. po redu manifestacija izvornog amaterskog folklornog stvaralaštva i ove je godine održana pod pokroviteljstvom Općine Petrijevci.
No, domaćini Žetvenih svečanosti su zbog epidemioloških mjera, organizirali nešto kraći program koji je započeo u subotu u petrijevačkoj osnovnoj školi otvaranjem izložbi “Ručni rad naših baka” Eko-etno udruge “Zlatne ruke” Petrijevci i “Tematski put – održiva ostavština valpovačkih vlastelina s osvrtom na Petrijevce”.
Treću izložbu organizatori su posvetili svom nedavno preminulom sumještaninu i redovitom sudioniku Žetvenih svečanosti “In memoriam – Josip Jung”.

Program su svojim nastupima upotpunili Zbor Matice umirovljenika Petrijevci, Vokalni sastav Mursella Petrijevci, Muška pjevačka skupina “Satničani” Satnica, Dramska sekcija “Satnica” i ritmička skupina Osnovne škole Petrijevci.

U sklopu programa pripremala su se i starinska jela, a cjelodnevno druženje završilo je u večernjim satima uz glazbu Tamburaškog sastava Kočije. Svečano obilježavanje nastavljeno je u nedjelju euharistijskim slavljem u župnoj crkvi u Petrijevcima, u sklopu kojeg je bilo i prinošenje plodova. (www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content