Potomci plemićkih obitelji u Našicama: Grof Pejačević (81) želio pokazati unucima od kuda potječe obitelj i kakav je bio njen značaj u Hrvatskoj

Potomci plemićkih obitelji Pejačević, Adamović, Keglević, Eltz, nakon nedjeljnog dolaska, jučer su ponovno posjetili Našice, odnosno tvornicu Auric Barrels d.o.o. gdje je dogovorena suradnja izvoza bačvi od slavonskog hrasta u Argentinu.

Zatim su razgledali Velikoidvorac Pejačević, koji je trenutno u obnovi, uz stručno vodstvo Borisa Brajdića i Stanka Josipovića, predstavnika izvođača radova.

Grof Marcos Pejačević je rekao kako mu je želja bila pokazati svojim unucima od kuda potječe obitelj i kakav je bio značaj obitelji Pejačević u Hrvatskoj. Posjet je planiran još 2019. godine povodom 80. rođendana grofa Pejačević, no morao je biti odgođen zbog pandemije.

– Dojmovi su više nego dobri, a moram napomenuti kako sam ugodno iznenađen razvojem Našica u posljednjih deset godina. Teško mi je povjerovati da će dvorac i sve vezano uz njega biti obnovljeno u godinu dana, a to će biti još jedan razlog moga povratka – izjavio je za TV Našice grof Marcos Pejačević dodavši kako je posjet imao i poslovnu svrhu.

– Naša je obitelj u Našice došla prije tristotinjak godina, a želja nam je da barem još toliko ostanemo povezani s Našicama. Napomenuo bih da ovaj posjet ima i poslovnu svrhu pošto smo sredinom mjeseca potpisali ekskluzivni ugovor s tvrtkom „Auric Barrels” za prodaju njihovih bačava u Argentini i diljem Južne Amerike. To je projekt u kojem sudjeluju tri generacije – moj unuk, moj sin i ja – rekao je grof Marcos Pejačević.

DSC 7120
Foto: nasice.com

Goste je primio i gradonačelnik Krešimir Kašuba.

-Bila mi je čast ugostiti i pozdraviti obitelj Pejačević i čestitati 81. rođendan našem počasnom građaninu Marcosu Pejačeviću. Ovo je povijesni trenutak u Našicama, radimo velike projekte, mijenjamo vizuru grada, uređujemo dvorce Pejačević, perivoj koji će zasigurno doprinijeti jednoj budućoj turističkoj priči u kojoj će biti i naša Dora Pejačević – istaknuo je Kašuba.

Organizatorica programa proslave Branka Ćubelić rekla je kako je posjet bio vrlo uzbudljiv i pun emocija, te se zahvalila na prijemu gradonačelniku Krešimiru Kašubi, ravnateljici Zavičajnog muzeja Našice Silviji Lučevnjak, i fra Petru Cvekanu.

– Plemićke obitelji su zalog za budućnost ovog kraja jer upravo u jednoj simbiozi prošlosti i sadašnjosti možemo zapravo možemo graditi budućnost na koju se želimo osloniti. Pejačevića ne bi bilo bez Našica, niti bi našički kraj izgledao kako danas izgleda bez povijesti ove obitelji. Zavičajni muzej Našice godinama surađuje s obitelji Pejačević, a ta će se suradnja nastaviti i dalje. Obnovljeni dvorac će biti jedna velika mogućnost da ponovno ostvario tu suradnju između obitelji Pejačević i našeg muzeja i jako se veselim otvorenju našeg stalnog postava na kojem će nadam se biti prisutna obitelj Pejačević – izjavila je Silvija Lučevnjak.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content