Priopćenje Gradske organizacije HDZ-a Slatina: Slatinski proračun na dnu ljestvice transparentnosti!

Gradska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Slatina poslala je priopćenje koje prenosimo u cjelosti:

“Službeno je – Slatinski proračun na dnu ljestvice transparentnosti!

Jučer (četvrtak) je u Virovitici održana 1.sjednica Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije u novom sazivu s 21. točkom Dnevnog reda. Nakon aktualnog sata, jednoglasno je usvojen Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Virovitičko-podravske županije, koja je za transparentnost proračuna dobila ocjenu 5. 

Na žalost, od tri grada u našoj županiji, najgoru ocjenu dobila je Slatina. Zašto, to treba pitati gradonačelnika Ostrošića, nakon i ukoliko se konstituira Gradsko vijeće grada Slatine na današnjoj sjednici. I službeno, Grad Slatina ima lošu transparentnost proračuna. Prema Osvrtu Instituta za javne financije, objavljenom 5.7.2021. godine, među svim gradovima i općinama u Republici Hrvatskoj, Slatina je na začelju liste.

Da je Ostrošićeva priča o transparentnom proračunu bila puka obmana, pisali smo prije nekoliko mjeseci. Sada je to i potkrijepljeno službenim istraživanjem. Lokalna samouprava obvezna je objavljivati sve proračunske dokumente, ali i samo objaviti ne znači apsolutnu transparentnost.

„Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.“

Ocjene su od 1 do 5 gdje je ocjena 5 najbolja ocjena. Grad Slatina je na začelju! Dobio je ocjenu 3. Od 127 grada u Hrvatskoj, samo 4 su dobila lošiju ocjenu od Slatine!!!
Je li nam Ostrošićev pokušaj prikazivanja transparentnog proračuna zaista razumljiv?

Jesmo li mi građani mogli, na bilo koji način, sudjelovati u prijedlozima za trošenje proračunskih sredstava. Proračunska sredstva su i naša sredstva. Zapitajte se kako se zaista upravljalo našim novcem protekle 4 godine?! Zapitajte se onda i kako će se upravljati našim novcem u budućnosti. Dokument možete pogledati na linku:https://www.ijf.hr/transparentnost/?params_1=transparentnost” – stoji u priopćenju.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content