Proljetni dio sezone za orahovačke šahiste zaključen naslovom prvaka: Klub će ponovo nositi ime prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića

Orahovački šah prije nekoliko godina bio je u određenim problemima, no pomicanje figura na kockastoj ploči u gradu podno Ružice nikada nije prestalo. Posebno je krenula pozitivna priča nakon dolaska nove Uprave na čelu s predsjednikom Zlatkom Tomšićem. Prošlu sezonu u četvrtoj Šahovskoj ligi istok zaustavila je korona, nova se igra regularno, a Šahovski klub Orahovica postao je proljetni prvak pobjedom protiv ŠK Čaglin.

1407sahorahovica 1 Davor Stosic buduci voditelj skole saha Custom

– Kod nas je sve bilo dosta neizvjesno zbog situacije s koronavirusom, ali srećom ova sezona je započela. U našoj ligi nastupaju klubovi Gundinci, Čaglin, Brestovac, Donji Andrijevci, Slavonski Brod i Stari Slatnik. Čestitam ovom prilikom ekipi na osvojenom prvom mjestu i budući da smo doista najjači u ligi, prvo mjesto na kraju ne bi trebalo biti upitno, što bi nam ujedno osiguralo ulazak u 3. hrvatsku šahovsku ligu. Moram reći kako u klubu imamo veliku zanimljivost. Naime, u prvoj desetorci koja igra na pločama, četiri igrača zajedno imaju 280 godina, a prosjek starosti naše ekipe je 43 godine. Imamo doista igrača različite dobi i s obzirom na odlične rezultate, trud i rad, sve ću ih imenovati kako bih im se zahvalio, Ivan Jurlina, Davor Stošić, Luka Jurišić, Frano Martinović, Fran Kolačko, Filip Straka, Franko Klepač, Franko Perković i Vladimir Pleša, a kad zatreba i sam zaigram. Ponosan sam što ćemo ove jeseni ponovo krenuti sa školom šaha koju će voditi naš prvotimac Davor Stošić- kaže predsjednik Šahovskog kluba ”Orahovica” Zlatko Tomšić te naglašava kako se klub izvukao iz velikih problema u posljednje tri godine.   

1407sahorahovica 3 Vladimir Plesa lijevo jedan od starijih u klubu Custom 

– Imali smo velikih financijskih problema u 2018. i 2019. uslijed kojih smo dobili zabranu financiranja dvije godine i to nas je koštalo ne ulaska u viši rang natjecanja, a i opstanak kluba je bio pod upitnikom. Ipak, sve smo uspjeli riješiti uz pomoć sportskih klubova grada koji su nam donirali svatko koliko je mogao i ja im se i ovim putem od srca zahvaljujem što su spasili naš klub koji ima ogromnu i bogatu tradiciju. Mi godišnje imamo preko 1000 sati treninga, a veliki nam je problem prostor. Veći dugi niz godina nemamo adekvatan prostor za treninge i rad pa sam obavio razgovor s gradonačelnikom Sašom Risterom i vjerujem kako će to uskoro biti riješeno– nastavlja Tomšić te donosi još jednu veliku i prekrasnu vijest za orahovački šah.

– Orahovački šah ima dugu i prebogatu tradiciju, a ovaj sport ima najznačajnije ime u hrvatskom šahu zahvaljujući jednom čovjeku, Miji Udovčiću, prvom hrvatskom šahovskom velemajstoru i olimpijcu. Upravo iz toga razloga odlučili smo kako će se vratiti staro ime kluba koje je nosio pri svom prvom osnivanju, dakle naš klub ponovno će nositi naziv Šahovski klub ”Mijo Udovčić” Orahovica – zaključio je Tomšić. 

(www.icv.hr, vg)  

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content