Proračunski prihodi Grada Osijeka manji za 25 milijuna kuna: Ipak povećano izdvajanje za borbu protiv komaraca

Proračun Grada Osijeka za 2021. godinu smanjen je na jučerašnjoj (petak) sjednici Gradskog vijeća s 836,2 na 811,8 milijuna kuna, no određena izdvajanja su čak i povećana.

Kako je istaknuo gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, do toga je došlo realizacijom nekih novih projekta, poput izgradnje podvožnjaka na Mandićevoj ulici za što su osigurana bespovratna sredstva iz državnih i europskih fondova. A drugi je razlog uključivanje cjelokupnog prenesenog viška prihoda i primitaka iz 2020. godine.

– Najveći dobitnici su GPP u iznosu od 3,2 milijuna kuna, Dječji vrtići dobili su 3 milijuna, za besplatnu prehranu učenika osigurano je 1,5 milijuna kuna, koliko i za produženi boravak, za nabavku zemljišta za Veslački klub Iktus 3,1 milijun kuna te za tretiranje komaraca 1,9 milijuna kuna – rekao je Radić izvijestivši vijećnike i o odluci Vlade da dvjema slavonskim županijama u suzbijanju najezde komaraca pomogne s 5 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Kada je riječ o gradskim poduzećima, uoči sjednice zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin odgovorio na prozivanje oporbe (Borisa Piližote) za probijanje zakonskih rokova i neimenovanje direktora dviju gradskih tvrtki – komunalnog poduzeća UNIKOM i Zavoda za stanovanje.

-Postoji pisani trag da smo još u petak, 9. srpnja sazvali sjednice skupština Unikom-a i Zavoda za stanovanje. Unikom-ova će se održati u ponedjeljak, 19. srpnja, a sjednica skupđtine Zavoda za stanovanje zakazana je danas – rekao je Vulin.

Vijećnica Katarina Kruhonja upitala je gradonačelnika hoće li održati obećanje da neće biti političkog kadroviranja prilikom zapošljavanja u gradskim tvrtkama.

-Kad sam prvi dan došao u Kuhačevu 9, rekao sam da mi nismo došli rezati glave, tako da mi nismo još nikoga kadrovirali, neće biti kadroviranja po političkoj liniji. Sukladno rezultatima, svaki će direktor ili ostati ili će ga nadzorni odbor smijeniti – odgovorio je Radić.

Ovo je bila prva sjednica na kojoj su vijećnici mogli postavljati pitanja novom gradonačelniku. Među inicijativama i pitanjima vijećnika našla se tako budućnost osječke Kopike, uređenje gradskih kupališta na Dravi (Pampas, Neptun, Željo) i spasilačka služba, groblje kućnih ljubimaca, a raspravljalo se i o novoj kulturnoj strategiji Osijeka.

Iz Gradskog proračuna iduće godine izdvojit će se veći iznos novca za tu svrhu kako bi se grad pozicionirao na europskoj kulturnoj karti.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content