PRVA U HRVATSKOJ Korak bliže prema sušionici povrća u Virovitici: Župan Andrović potpisao ugovor za izradu projektne dokumentacije

Danas (utorak) je u Sali za sastanke Virovitičko-podravske županije, održana svečanost potpisivanja Ugovora o izradi projektno tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Sušionice povrća. Ugovor za uslugu izrade projektno tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Sušionice povrća potpisali su župan Igor Andrović i Slaven Pavlović, direktor tvrtke Eko plus inženjering d.o.o. iz Furića u Viškovu. Vrijednost ovog ugovora je 1.955.000,00 kuna bez PDV-a (2.443.750,00 kuna s PDV-om). Sredstva za izradu tehničke dokumentacije osigurana su kroz razvojni sporazum projekta Slavonija od Ministarstva regionalnog razvoja. Prema riječima župana Androvića, projektiranje bi trebalo trajati 16 mjeseci kada bi trebali dobiti građevinsku dozvolu za čije je ishođenje rok 18 mjeseci od sklapanja ugovora.

– Ovaj projekt u budućnosti će značiti puno i za Viroviticu i za Virovitičko-podravsku županiju. Za razliku od svježeg voća i povrća koje se mora prodati odmah, sušeno povrće se može uskladišti i prodati onda kada su na tržištu uvjeti najpovoljniji za to. Prije svega, ovdje se radi o sušenju korjenastog povrća koje bi u preradi i proizvodnji konačnih proizvoda koristile neke naše velike tvrtke poput Podravke ili nekih drugih tvrtki u Hrvatskoj. Izgradnjom sušionice povrća još više će imati smisla svi sustavi navodnjavanja koje radimo na području naše županiji, koji je za sada blizu 3 tisuće hektara, a u budućnosti je cilj imati preko 9 tisuća hektara navodnjavanih površina – istaknuo je župan te najavio kako bi sušionica mogla biti izgrađena kroz četiri godine.

Ovo će biti prva sušionica povrća u Hrvatskoj pa se nadaju i da će samim time i funkcionirati, osobito jer, kako doznajemo, tvrtke iz Hrvatske sve sušeno povrće uvoze iz nekih drugih zemalja, a u skoroj budućnosti će to imati u svojoj zemlji i tome dati podršku. Također, župan je istaknuo kako će sušionica povrća prije svega zapošljavati nove ljude, direktno oko 50, na području Virovitičko-podravske županije, ali i dati veliki doprinos svim kooperantima, poljoprivredni proizvođačima koji budu zajedno radili za sušionicu.
U protekle dvije godine Županija je ovaj projekt kroz nekoliko prezentacija predstavila poljoprivrednicima koji su, kako kažu, jako zainteresirani za ovaj projekt.

IMG 4735
Foto: K. Toplak

– Poljoprivrednici žele koristiti sustave navodnjavanja, žele imati sigurno tržište, organizirani otkup i mi ćemo se pobrinuti da tako i bude. Prvo s našim tvrtkama koje su na području Republike Hrvatske, jer s njima smo dugoročno i u suradnji razvijali ovaj projekt, a kroz iduće četiri godine još ćemo paralelno s time raditi – rekao je županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok te dodao kako je u tijeku projekt Revitalizacije povrća na području Virovitičko-podravske županije gdje će cijeli plan uspostave proizvodnje samog povrća staviti na papir i to prezentirati poljoprivrednicima kao rješenje. Potom će, kaže, zajedno pregovarati sa svim tvrtkama koje budu zainteresirane za otkup tog povrća kako bi s finalnim proizvodom zaokružili cijeli proizvodni proces – od polja do stola.

Potpisivanje ugovora za sušionicu povrća pozdravio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. Grad Virovitica u ovom je projektu od početka, rekao je Kirin. Grad je Županiji ustupio i zemljište za izgradnju pogona na parceli od oko 10 hektara u Poduzetničkoj zoni Zapad II jer sušionicu smatra iznimno bitnim projektom.

– Želimo da Virovitica postane pravi centar za prehrambenu industriju, kako bismo iskoristili potencijale područja na kojem se nalazimo. Riječ je o području koje obiluje kvalitetnim zemljištem. Vlastitim primjerom na ovoj investiciji pokazujemo kako je nekad potrebno da upravo javni sektor napravi preduvjete kako bi pomogao poljoprivrednim proizvođačima koji ovise o vremenskim prilikama i često moraju gledati u nebo. Vidimo kakvi su ekstremni klimatski uvjeti i u budućnosti ćemo morati ići na veću razinu poljoprivredne proizvodnje. Čestitam stoga županu na danas potpisanom ugovoru – rekao je Kirin.

Istaknuo je važnost geotermalnih izvora kao bazu koja će pomoći isplativijoj i održivoj poljoprivredi i odigrati važnu ulogu u nizu drugih investicija koje se pripremaju na gradskoj i županijskoj razini. Sušionica je samo jedna od njih, a u budućnosti iz tih će se izvora, dodao je, grijati i plastenici i staklenici. – Kroz sve što radimo želimo osigurati stvarnu budućnost poljoprivrede na području našega grada, pretvoriti Viroviticu u sjedište prehrambene proizvodnje i tako nadomjestiti možda ovo što me danas jako boli, a to je Tvornica šećera koja stoji. Zato ćemo i dalje biti maksimalna podrška u projektima poput TIC-a Virovitica i Centra za pametnu poljoprivredu jer smo svjesni njihovog značaja za grad i županiju – zaključio je Kirin.

(www.icv.hr, žđl, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content