Radionica “Razvijajmo zajednicu razmišljajući o mladima”: Mladi moraju dobiti priliku kreirati društveno-politički život zajednice

Božana Kovačić Orahovčanka je i studentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, volonterka u nekoliko organizacija civilnog društva te aktualni Youth Ambassador for Youth Information pri European Youth Information and Counselling Agency u razdoblju 2021./2022. Svoj rad u posljednjih nekoliko godina usmjerila je prema borbi za pružanje što boljih uvjeta mladima za ostanak u svojoj zemlji, a u Orahovici je organizirala i radionicu o temi “Razvijajmo zajednicu razmišljajući o mladima”, u sklopu projekta “Aktivni u zajednici”, u organizaciji Zaklade Slagalica.

– Cilj radionice okupljanje je mladih i isticanje problema i potreba s kojima se susreću u svojoj zajednici, a sve kako bi se mlade potaknulo na sudjelovanje u kreiranju društvenog i političkog života zajednice i donošenju odluka. Kako je prepoznato na radionici, Grad nema konkretnu strategiju rada s mladima, ured za mlade ni odgovarajući prostor za njih te se postavlja pitanje kako mlade uključiti u razvoj grada? Također, rezultat je i nedovoljno informiranje, tj. nedovoljna dostupnost informacija i prilika za mlade. Kao zajednica svi moramo zajedno poraditi na uključivanju mladih kako bismo ih zadržali u svojoj zajednici, jer zajednica su prije svega ljudi. Iznimno je važno da je inicijativu podržao i gradonačelnik Orahovice Saša Rister te su daljnja događanja, u suradnji s Gradom, planirana za jesen – istaknula je Božana.

Radionica Bozane Kovacic u Orahovici 1

-Smatram da su mladi danas nedovoljno osnaženi i da ih se gura na marginu društva. Nije vidljiva njihova veća uloga u društvu u obliku političke participacije, za koju smatram da je bitna. Među mladima je sve češće vidljiv problem s ovisnošću i bezvoljnost koja je rezultat nedovoljno prilika – nezaposlenosti, lošijeg materijalnog i socijalnog stanja. Koliko primjećujem, većina je slabije informirana, ili je neinformirana o mogućnostima koje imaju kao građani države koja je članica EU-a, konkretno o Erasmus+ programima, ali i drugim prilikama koje su im dostupne. Rješenje problema vidim u osnivanju udruge za mlade koja će se baviti promicanjem njihove vrijednosti, pozivanjem na aktivnu participaciju u društvu i informiranjem – zaključila je Božana.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content