TOP 10 NASLOVA Tražite dobar ljubić ili krimić? Ovi naslovi uljepšat će vaše ljeto

Ljubitelji knjiga neće provesti ljeto bez dobrog krimića, ljubića ili romana. Upravo zbog toga donosimo vam TOP 1O naslova Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica koji će uljepšati ove vruće dane. 

  1. Kovač, Miha. Čitam, da se pročitam : deset razloga za čitanje knjiga u digitalno doba. Zagreb : Naklada ljevak, 2021.

Knjiga slovenskoga autora koja popularnim jezikom objašnjava zašto je čitanje knjiga važno i što njime dobivamo, a što gubimo ako ga se odreknemo.

  1. Moshfegh, Ottessa. Moja godina odmora i opuštanja. Zagreb : Vuković & Runjić, 2021.

Suvremena američka spisateljica hrvatsko-irskih korijena u svom kultnom romanu, objavljenom 2018. u Americi, piše o junakinji koja se sama osudila na izolaciju i koja u svom osobnom lockdownu pokušava razriješiti svoje unutarnje i vanjske sukobe i izaći kao potpuno nova osoba.

  1. Čadež, Tomislav. Hrvatski Decameron : dnevnik samoizoliranog intelektualca : prvih sto dana našega novog života. Zagreb : Media bar, 2020.

Novinar i kolumnist Tomislav Čadež ispisuje dnevnik intelektualca u izolaciji u sto dana. Objavljivan je  sukcesivno u Jutarnjem listu i predstavlja autorovu kroniku proljetnih mjeseci 2020. godine pisanu iz Karlovca s posebnim  naglaskom na promatranje ljudskog ponašanja u svijetu kojim vlada pandemija koronavirusa.

  1. Čakić, Branimir. Divovi i Bunari. Zadar : vlast. naklada, 2021.

Hrvatska inačica i sinteza Harryja Pottera i Gospodara prstenova, fantastična proza koja nas vodi u svijet kozmičkih Bunara kojima putuju milosrdni pastiri i spašavaju izgubljene duše.

  1. Canetti, Elias. Zaslijepljenost. Zagreb : Matica hrvatska, 2021.

Prvi i najvažniji roman nobelovca Canettija tematizira čovjekovu  zaslijepljenost novcem, moći, uspjehom ili pak knjigama –  materijalnim  vrijednostima – koja  kad izmakne  kontroli vodi u degradaciju  svih pozitivnih životnih vrijednosti.

  1. Obama, Barack. Obećana zemlja. Zagreb : Planetopija, 2021.

Autobiografija 44. predsjednika  Sjedinjenih Američkih Država, prvog Afroamerikanca na tom položaju koja nam otkriva moć snova i snagu vjere u promjenu ljudske povijesti na zemlji u smjeru tolerancije i empatije. 

  1. Penner, Sarah. Izgubljena ljekarna. Zagreb : Egmont, 2021.

Intrigantna knjiga o ljekarništvu, prevarenim ženama, nepouzdanim muškarcima i povijesti koja se isprepliće sa suvremenošću na posve neočekivani način.

  1. Pinker, Steven. Bolji anđeli naše prirode. Zagreb : Mozaik knjiga, 2021.

Svoje istraživanje ljudske psihologije i povijesti autor je povezao u ovu iznimnu knjigu koja pokazuje kako se nasilje tijekom povijesti zapravo smanjilo usprkos negativnom dojmu iz svakodnevnih vijesti o kriminalu i terorizmu.

  1. Radzevičiute, Undine. Ribe i zmajevi. Zagreb : Ibis grafika, 2021.

Nagrađen Nagradom  EU za književnost 2015. godine roman priča dvije različite priče, onu povijesnu o životu jezuitskih slikara 18. st. u Kini, i suvremenu o europskom urbanom životu triju generacija žena jedne obitelji. Naglasak  je na vlastitom  iskustvu kao jedinom  istinskom načinu učenja.

  1. Rijneveld, Marieke Lucas. Večernja nelagoda. Zagreb : Naklada Ljevak, 2021.

Iznimno težak i potresan roman,  prvijenac mlade nizozemske autorice nagrađen Bookerom 2020. godine govori o tome kako obiteljska trauma utječe na doživljavanje svijeta  i osobna iskustva.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content