U Gradskoj knjižnici otvorena izložba fotografija „Šuma okom šumara“

U četvrtak, 15. srpnja u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici otvorena je izložba fotografija „Šuma okom šumara“. Prije 23 godine na inicijativu šumara, koji su ujedno zaljubljenici u fotografiju, članova Hrvatskog šumarskog društva ogranak Bjelovar krenulo se s izložbama „Šuma okom i rukom šumara“ na kojima su izlagane fotografije i drvene skulpture.

Vremenom su se organizatori orijentirali samo na fotografije. Izložba je u početku obilazila samo Hrvatsku, a postepeno je i prešla granice Lijepe naše. Tako je 2011. godine povodom međunarodne godine šuma izložba bila postavljena u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, a na kraju je završila u Svjetskom šumarskom centru u Oregonu, kao dio stalnog postava.

Svake godine stručno povjerenstvo između prispjelih, bira fotografije, koje će biti izložene, nakon čega obilazi brojne gradove. U posljednja četiri navrata izložba je redovito i u Virovitici. Prvi puta bila je organizirana u Gradskom muzeju, a nakon toga u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Virovitičku izložbu organizira Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Virovitica.

IMG 9014

Sve nazočne na svečanosti otvaranja izložbe pozdravila je zamjenica ravnatelja Gradske knjižnice Virovitica Nela Krznarić.

– Za ovogodišnju izložbu prijavilo se 45 autora iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Od 503 prispjele izloženo ih je 244. Zbog pandemije koronavirusa za ovogodišnju izložbu fotografije su se prikupljale dvije godine – na otvaranju je naglasio predsjednik Hrvatsko šumarskog društva ogranak Virovitica Emil Balint.

S nekoliko pjesma uz gitaru na otvorenju izložbe nastupio je Marko Teskera. Izložbu je otvorio virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

– Nastojimo naše sugrađane što više senzibilizirati za što kvalitetniji odnos prema prirodi. Građani moraju shvatiti da su drvoredi posađeni u njihovim ulicama ispred njihovih kuća dio njih i njihovog života – tom prigodom je rekao gradonačelnik Kirin.

Izložba će biti otvorena do 8. kolovoza.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content