U Osijeku novo sjedište Generalnog konzulata Mađarske u Republici Hrvatskoj: Nekadašnja Ugostiteljska škola obnovit će se sredstvima mađarske Vlade

Generalni konzul Mađarske u Osijeku János Sándor Fuzik prilikom jučerašnjeg (06. srpnja) prijateljskog posjeta osječkog gradonačelnika Ivana Radića istaknuo je kako Grad Osijek ima izvrsne odnose sa svim svojim nacionalnim manjinama, pa tako i mađarskom, te je govorio o planovima konzulata pripadnika mađarske nacionalnosti.

Potvrdio je kako je mađarska Vlada odobrila sredstva kojima će se ove godine sanirati bivša Ugostiteljska škola, odnosno poznata zgrada Maksimović sagrađena 1896. godine, a sljedeće bi godine trebala početi potpuna obnova zgrade koja će biti novo sjedište Generalnog konzulata Mađarske u Republici Hrvatskoj.

Osim te zgrade, Generalni konzulat Mađarske i mađarska vlada, kupile su još jednu zgradu u Istarskoj ulici broj 2, gdje će se nalaziti sjedište Demokratske zajednice Mađara u Osijeku, a gdje će se smjestiti i još neke mađarske udruge.

– Grad Osijek ima jako dobru suradnju s pripadnicima mađarske nacionalne manjine koja u Osijeku djeluje kroz Vijeće, ali i udruge čiji članovi njeguju mađarski jezik, kulturu i običaje. Dva mađarska grada su i gradovi prijatelji Osijeka, Pečuh i Budimpešta XIII. okrug koji dodatno stvaraju jednu povezanost i prijateljstvo između Mađarske i Hrvatske – istaknuo je, između ostaloga, gradonačelnik Radić.

Generalni konzul Fuzik pozvao je grad Osijek da se priključi Pannon EGTC-u. Riječ je o društvu koje djeluje od 2012. godine, a surađuje sa 63 lokalne samouprave iz Mađarske, Hrvatske i Slovenije te sa Sveučilištima u Kapošvaru i Pečuhu te Nacionalnim parkom Dunav–Drava. Podsjetio je kako je Osječko-baranjska županija član tog društva, a pridruživanjem Osijeka ostvarit će se suradnja na projektima u sklopu Interreg Mađarska-Hrvatska do 2027. godine, za koju je iz europskih fondova osigurano 60 milijuna eura.

Gradonačelnik i konzul dotakli su se i drugih tema u okviru kojih je istaknut i zajednički cilj vezan uz jačanje gospodarskih odnosa i intenziviranje projekata prekogranične suradnje, kao i okončanja izgradnje novog stadiona NK Osijeka.

– Zajednička nam je želja da se što prije završi i stadion, kako bismo zajedno navijali za NK Osijek – rekao je Generalni konzul Mađarske u Republici Hrvatskoj János Sándor Fuzik.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content