U ponovljenom pokušaju Slatina dobila Gradsko vijeće: Predsjednik Damir Jakšić, zamjenica Tamara Palčić

U vijećnici Hrvatskog doma u Slatini, jučer (petak) je održana druga konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Slatine, pošto se na prvoj sjednici održanoj 17. lipnja nije uspjelo oformiti Gradsko vijeće.

Nakon ustanovljenja kvoruma, predsjedanje sjednicom preuzeo je od pročelnika Stručne služne Grada Slatine Krunoslava Šaraboka, predstavnik koalicije HDZ-HSLS koja je osvojila najviše (7) vijećničkih mandata Igor Fazekaš. Komisija za izbor i imenovanja, odnosno predsjednik iste Tomo Tomić poslije kraćeg konzultiranja s članovima Komisije, iznio je prijedloge za predsjednika Gradskog vijeća, Igora Fazekaša i Damira Jakšića. Povjerenje vijećnika sa 8 glasova za i 7 protiv dobio je Damir Jakšić iz Domovinskog pokreta. Nakon što se novoizabrani predsjednik Damir Jakšić zahvalio vijećnicima na izboru i ukazanom povjerenju, izabrana je i njegova zamjenica, tako će dužnost dopredsjednice Gradskog vijeća Grada Slatine u narednom razdoblju obnašati Tamara Palčić, također iz Domovinskog pokreta. Gradski su vijećnici potom na prijedlog vijećnice Martine Tepeš odali počast minutom tišine nedavno preminuloj odgojiteljici Dječjeg vrtića Zeko Slatina Snježani Vereš.

U nastavku sjednice, kojoj su uz 15 vijećnika prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić i pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić, vijećnici su jednoglasno izabrali predsjednike i članove odbora. Tako je za predsjednicu Odbora za Statut i druge opće akte izabrana Snježana Žilavi, a članovi su Dalibor Medved, Martina Tepeš, Izabela Jelačić i Josip Hetrih. Novi predsjednik Odbora za financije i Proračun je Dario Vrbaslija, dok su članovi Damir Jakšić, Tamara Palčić, Darija Krznarić i Igor Fazekaš. Odborom za prostorno uređenje, komunalno – stambene djelatnosti i zaštitu okoliša predsjedat će Dragan Jovanić, a za članove su izabrani Milan Maurer, Goran Lacković, Ivan Baltić i Marija Majer. Nova predsjednica Odbora za društvene djelatnosti je Nikolina Tomić, dok su izabrani članovi Robert Hodak, Sanja Mrzljak Jovanić, Martina Tepeš i Ivona Balić. Na kraju je izabran i predsjednik Odbora za utvrđivanje prijedloga javnih priznanja, a tu će dužnost po položaju obnašati gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, dok su za članove izabrani Damir Jakšić, Ksenija Plantak, Dario Vrbaslija i Igor Fazekaš.

212565417 246756913605396 6789936024546017419 n

Iscrpivši sve točke dnevnog reda, predsjednik Gradskog vijeća Damir Jakšić zaključio je rad konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća te je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Slatine u novom sazivu čine vijećnici iz redova HDZ-HSLS Igor Fazekaš, Ivica Pavin, Marija Majer, Tomo Tomić, Ivana Škrlec, Ivona Balić i Jovana Prpić. Iz Domovinskog pokreta vijećnici su Damir Jakšić, Nikolina Tomić, Tamara Palčić i Snježana Žilavi. Fokus ima dva mandata, a vijećnici su Dario Vrbaslija i Martina Tepeš, dok su SDP-ove vijećnice Sanja Mrzljak Jovanić i Ksenija Plantak.

Nakon zajedničkog fotografiranja uz gradsku fontanu svoj osvrt na konstituiranje Gradskog vijeća Grada Slatine iznijeli su predsjednici stranaka koje su osvojile mandate u Gradskom vijeću.

Ksenija Plantak u ime SDP-a istaknula kako ovoga trenutka nije bilo najbolje vrijeme za inzistiranje na nekim stvarima koje su ih smetale u prošlom mandatu, te su se zajedno s Domovinskim pokretom i Fokusom odlučili na tri mjeseca probnog rada s ”džentlmenskim” dogovorom da se neke stvari promijene u radu Gradske uprave i gradskih tvrtki s čim su se složili, kako je rekla, svi predsjednici stranaka s obzirom na nadolazeći period korištenja europskih fondova i Nacionalnog programa otpornosti i oporavka.

211834646 408823860380991 5138807080087973896 n

– U slučaju da vidimo da se stvari ne mijenjaju mi ćemo vrlo brzo biti isto konstruktivna oporba, no u ovom trenutku nećemo biti kamen razdora i kočenja – istaknula je Ksenija Plantak izrazivši želju da Grad Slatina ipak iskoristi ovaj mandat i povuče znatna sredstva iz EU fondova u nadolazećem periodu.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom iskazao je Ilija Nikolić, predsjednik Domovinskog pokreta koji je s vijećnicima Fokusa i SDP-a sklopio jednu programsku shemu u trajanju od tri do pet mjeseci te izrazio nadu da će se u tom razdoblju kroz pet zacrtanih točaka vidjeti napredak i rad svih dionika za boljitak grada.

– Nadam se da ćemo biti konstruktivni sve četiri godine mandata koje su pred nama te pozivam sve vijećnike da zaboravimo na politikanstvo i zajedničkim radom pomognemo svome gradu. Nadam se da nećemo morati na nove izbore, ali i za to smo spremni – istaknuo je Nikolić.

Dario Vrbaslija je istaknuo kako je njihova ideja bila jedinstveno Gradsko vijeće koje bi povezalo i lijeve i desne opcije s Fokusom u centru, te su na prvoj konstituirajućoj sjednici išli s prijedlozima da se podrže kandidati za predsjednika Gradskog vijeća iz stranaka s manjim brojem mandata što nije naišlo na pozitivan odjek.

– Bez obzira na to mi ćemo u ovoj ”većini”, odnosno programskoj suradnji biti također jedan korektiv ovog saziva Gradskog vijeća, te pokušati na pozitivan način sudjelovati i djelovati – istaknuo je Vrbaslija izrazivši nadu da će slijedeće četiri godine donijeti pozitivne promjene i da će svi zajedno činiti pozitivne stvari za svoj grad.

Ispred koalicije HDZ-HSLS s najvećim brojem vijećnika u ovom Gradskom vijeću Igor Fazekaš je istaknuo kako smo nakon provedenih lokalnih izbora danas svjedoci jednog novog političkog eksperimenta, te da će oni definitivno biti jedna konstruktivna i kritička oporba.

– Definitivno ćemo pokušati sa svim onim što možemo, što znamo, što smo prezentirali u našem izbornom programu, grad Slatinu dići na jednu višu razinu. Nažalost ova programska potpora koju su potpisali Domovinski pokret, SDP i Fokus nije ostvariva iz razloga što je Nacionalni program za oporavak već odrađen, ali mi ćemo učini sve da grad Slatina zaživi jednim drugim, drugačijim, boljim, transparentnijim svjetlom. Iskreno se nadam da ćemo svi zajedno raditi za boljitak Slatine, bez obzira na nedosljednosti pojedinih gradskih vijećnika, no vidjet ćemo na koji će način ova koalicija završiti, a mi smo definitivno voljni i spremni za rad zajedno s našim dužnosnicima kako bi grad Slatinu usmjerili u dobrom pravcu – rekao je Fazekaš.

(www.icv.hr, adf, mf, Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content