U sedam novih vrtića na području VPŽ, upisano je 260 djece, bit će ih više od 500 kada svi budu gotovi

Prošli tjedan, u povijesti Velikog Rastovca, malenoga sela u općini Crnac bio je jedan važan dan. Prvi put u povijesti ta slavonska općina na granici Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije dobila je vrtić. Maleni Leo i Gabriela rezanjem vrpce, označili su otvorenje novog zdanja vrijednog približno 3,2 milijuna kuna.

– Ako se kuća gradi od temelja, tada se društvo gradi od vrtića. Otvaranjem vrtića u Velikom Rastovcu ispisujemo povijest gradeći budućnost našoj djeci. Ovakvi projekti znače poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama. Oni koji su roditelji znaju koliko je to olakšanje, da ste bezbrižni, jer imate dijete na sigurnom i znate da o njemu netko skrbi. Ovo je sigurno i dobar demografski pokazatelj, znak boljeg i kvalitetnijeg života u manjim sredinama te poticaj mladima da ostaju u njima, naravno, i poticaj da šire svoje obitelji – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović na otvorenju dječjeg vrtića u Crncu.

A vrtić je već prvog dana popunjen gotovo 100 posto. Kapacitet mu je 20 djece, a upisano je njih 19. Ravnateljica zajedničkog vrtića “Lipa”, koji obuhvaća općine Čačinci, Čađavica i Crnac, Ana Krmpotić, naglasila je da je ovo veliki dan za obitelji i djecu s ovoga područja.

– Imamo zaposlene dvije odgojiteljice, jednu kuharicu i spremačicu koje brinu o svemu u vrtiću. Mi u vrtiću odgajamo djecu i usmjeravamo ih da budu ljudi – rekla je Krmpotić.

Općinski načelnik Mato Damjan naglasio je kako je vrijednost toga projekta 3,1 milijun kuna i da je, uz određene probleme, ipak uspješno priveden kraju.

– Ovo je povijesni dan za našu općinu, dan kada našoj djeci omogućujemo normalan odgoj i obrazovanje u uvjetima kakve imaju i veće sredine. Projekt je odrađen u suradnji s agencijom VIDRA i uz pomoć Virovitičko-podravske županije te Republike Hrvatske. I ovim putem zahvaljujem županu Igoru Androviću, saborskim zastupnicima Josipu Đakiću i Vesni Bedeković i VIDRA-i te posebno Ministarstvu poljoprivrede koje je financiralo ovaj projekt u stopostotnom iznosu. Projekt je počeo za Dan općine 2019., i završio na naš Dan općine 2021. Dugo smo čekali, imali određenih problema, ali, evo, tko čeka, taj i dočeka, presretni smo svi – rekao je Damjan.

rastpvac1
Foto: K. Toplak

To je sedmi vrtić koji je otvoren na području Virovitičko-podravske županije u posljednjih 18 mjeseci. Prvi je bio onaj u Gornjem Bazju. Osim njega, otvoreni su i vrtići u Ćeralijama, Sopju, Špišić Bukovici, Svetom Đurđu i Čađavici. Svi oni sagrađeni su sredstvima Ministarstva poljoprivrede, uz punu potporu Virovitičko-podravske županije, općina i gradova gdje se nalaze. Dječji vrtić u Crncu ima zanimljivu priču jer on, uz zdanje u Čađavici i Čačincima čini jednu jedinstvenu instituciju, Dječji vrtić “Lipa”. Uz tih sedam otvorenih, sagrađeni su novi vrtići, a čije se otvorenje tek očekuje, u Čačincima, Gradini i Suhopolju. Još se čeka dogradnja vrtića u Orahovici. Svi ti projekti bili su vrijedni 59 milijuna kuna.

– Svi ovi novi vrtići imaju veliko značenje za odgoj i obrazovanje djece, ali i veliko značenje za njihove roditelje koji sada imaju veliko olakšanje. U tome im je pomoglo Ministarstvo poljoprivrede, ali i, u ovom slučaju, mala Općina Crnac koja se s još dvije općine ujedinila za bolju budućnosti svoje djece. Tri općine, Čačinci, Čađavica i Crnac, stvorile su jednu javnu ustanovu, Dječji vrtić “Lipa”. To je jedini primjer u Hrvatskoj kako se rade uštede, jer umjesto tri uprave imaju jednu, umjesto tri tajništva imaju jedno, umjesto tri računovodstva imaju jedno. Ovo je prvi primjer u Hrvatskoj gdje su se udružile tri općine za jači rad jednog zajedničkog vrtića – dodao je župan Andrović.

U sedam otvorenih vrtića dosad je svoje mjesto pronašlo 260 djece. U preostala tri koja su sagrađena, u Suhopolju, Čačincima i Gradini, bit će još 210 mjesta. Kada se pribroji i vrtić u Orahovici, koji se neće graditi, nego mu predstoji dogradnja i rekonstrukcija, više od 500 mališana pronaći će svoje mjesto u vrtićima zahvaljujući sredstvima Ministarstva poljoprivrede i suradnji Županije, općina i gradova.

rastovac3
Foto: K. Toplak

Zanimljivo, u nekim općinama krenuli su i s projektiranjem za dogradnju postojećih zdanja.

– Prošle jeseni upisali smo prve mališane na veliku radost roditelja, ali i svih nas u općini Špišić Bukovica. U Dječji vrtić “Čarobna šuma” upisano je 44 djece. No, tamo nisu svi naši mališani, jer nismo imali potreban kapacitet za prihvat svih zainteresiranih, pa smo ove godine krenuli s projektiranjem još jednog, većeg objekta, kako bismo mogli u vrtić primiti jasličku skupinu, ali i predškolsku skupinu koja trenutačno boravi u školi u Rogovcu – kazao je načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, u čijoj su općini krenuli u proširenje postojećih kapaciteta.

A uz djecu, najzadovoljniji su roditelji. Roditelji čija su djeca pronašla mjesto u vrtiću u Velikom Rastovcu iznimno su zadovoljni.

– Mnogo će toga naučiti. Bit će spremniji za školu, družit će se s drugom djecom. Dosad su nam dvoje djece čuvale bake, djedovi, žena ili ja, kako je tko mogao i stigao, a sada su oni u vrtiću – kazao je Darijo Najcer iz Crnca, otac dvoje mališana koji su upisani u velikorastovački vrtić.

S njim se slaže i Sandra Sapljivi, također iz Crnca:

– Ovo mnogo znači za našu djecu. Do sada je o njemu brinula baka, sada je u vrtiću s drugom djecom, a nagodinu će u školu te će mu tih godinu dana u vrtiću mnogo značiti. 

(glas-slavonije.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content