U Slatini službeno otvoren Županijski vatrogasni operativni centar

Zahvaljujući novom Zakonu o vatrogastvu, vatrogasci su prošle godine krenuli u osnivanje i opremanje Županijskog vatrogasnog operativnog centra 193 sa sjedištem u Slatini.

Jučer (srijeda) je u prisutnosti zapovjednika i predstavnika svih vatrogasnih zajednica s područja Virovitičko-podravske županije, zapovjednika JVP grada Slatine Stjepana Venusa, predsjednika Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Željka Palkovića i županijske vatrogasne zapovjednice Mateje Fras Vanus službeno otvoren Županijski vatrogasni operativni centar u Slatini.

IMG 0877

Na ulazu je postavljena ploča koja ukazuje da se u tom prostoru nalazi, uz JVP grada Slatine, i operativni centar.

– Nakon uređenja prostora za informatičku komunikacijsku opremu, gdje se zaprimaju sve dojave za vatrogasne intervencije na području cijele županije, a isto tako odavde se obavlja sva komunikacija na terenu kada su vatrogasci na intervencijama od Kladara do Orahovice, danas smo i službeno otvorili ovaj vatrogasni operativni centar. Centar ima svu potrebnu radio-komunikacijsku infrastrukturu, što znači ukoliko padne mobilni ili fiksni sustav mi imamo dva rezervna sustava, to je tetra-komunikacija i analogni sustav koji se bazira na dva repetitora postavljena kod Slatine i kod Bušetine, a koji pokrivaju cijelo područje županije.

IMG 0900

U slučaju da se bilo što dogodi s mobilnom ili fiksnom telefonskom komunikacijom, vatrogasci mogu raditi bez problema, odnosno nesmetano komunicirati i izlaziti na intervencije bez ikakvih zapreka i problema. Ovo je velik iskorak u vatrogastvu naše županije i neizmjerno smo zahvalni svima koji su nam u tome pomogli, ponajprije Virovitičko-podravskoj županiji, te gradovima i općinama s područja Virovitičko-podravske županije, kao i našim prijateljima vatrogascima iz Tirola koji nam dugi niz godina puno pomažu – rekla je prigodom otvaranja centra zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus.

IMG 0911

Zapovjednica Fras Venus potom je predstavnicima vatrogasnih zajednica uručila opremu, odnosno izolacijske aparate za disanje u zatvorenom prostoru koji su dobiveni donacijom iz austrijskog Tirola, te ih je provela Županijskim vatrogasnim operativnim centrom 193 i upoznala ih s radom istog, a nakon čega je održan i radni sastanak.

IMG 0892

(www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content