Uvođenje eura: Iz HNB-a objavili koliko dugo ćemo moći plaćati i kunama i eurima

Sve smo bliže uvođenju eura, a prije nekoliko dana i službeno su objavljeni motivi koji će krasiti hrvatski euro. Odlučeno je tako da će se na našim kovanicama nalaziti šahovnica, kuna, geografska karta Hrvatske, glagoljica te Nikola Tesla.

Prema dosadašnjim najavama, Hrvatska bi euro trebala uvesti s 1. siječnja 2023. godine, a prije nego euro i službeno postane valuta, morat će se odraditi brojne pripreme. Između ostalog, netko će trebati i izraditi taj silni novac. Tko će biti zadužen za tehničku realizaciju nekih važnih stvari oko uvođenja eura te kako će euro funkcionirati u početku, iz Hrvatske narodne banke su za Net.hr potvrdili da će se kovanice eura s nacionalnom stranom Republike Hrvatske izrađivati u Hrvatskom novčarskom zavodu, prenosi Poslovni.hr.

– Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom može započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU-a da Hrvatska uvodi euro – kažu iz HNB-a.

S danom uvođenja eura kao nacionalne valute Republike Hrvatske, za optjecaj će se pripremiti dovoljna količina eurokovanica da se podmire potrebe svih građana i poslovnih subjekata, nadodaju iz HNB-a. Ono što sve građane zanima jest do kada će se moći paralelno koristiti i kune i euri.

– Tijekom prva dva tjedna od dana uvođenja eura u optjecaju će se istodobno nalaziti kune i euri, a trgovci bi ostatak novca kupcima trebali vraćati isključivo u eurima – pojašnjavaju iz Hrvatske narodne banke. Nakon isteka tog razdoblja euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja, nadodaju.

– U svrhu osiguranja nesmetanog prelaska na novu valutu, u kratkom prijelaznom razdoblju kuna i euro istodobno će imati status zakonskog sredstva plaćanja. Drugim riječima, građani će u prva dva tjedna počevši od dana uvođenja eura u trgovinama moći plaćati objema valutama. Po isteku dva tjedna od dana uvođenja eura, euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj – govore iz HNB-a.

Novac će se bez naknade moći zamijeniti prvih šest mjeseci. No, ako i nakon tog roka zaboravite promijeniti svoje kune u eure, one vam neće propasti. Naime, u prvih šest mjeseci od dana uvođenja eura banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. kunski će gotov novac mijenjati u eure u svim poslovnicama bez naknade, a u sljedećih će šest mjeseci za tu uslugu imati pravo zaračunavati naknadu.

(poslovni.hr, net.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content