Virtuoznom monodramom Mistero Buffo završeno 18. Virovitičko kazališno ljeto

- PROMO -

Virtuozna monodrama Mistero Buffo, prema djelu velikog talijanskog pisca i glumca, nobelovca Daria Foa, u izvedbi Dražena Šivaka i režiji Lee Delong jedan je od najvećih izazova za glumce jer radi se o kombinaciji humora i tragedije. Iako je djelo nastalo 1969. godine i danas je vrlo aktualno u što se publika mogla uvjeriti jučer (nedjelja) u Kazalištu Virovitica.

Iako su sve dosadašnje predstave Virovitičkog kazališnog ljeta izvedene na pozornici postavljenoj u dvorištu Palače Pejačević, zbog mogućnosti kiše jučerašnja je predstava prebačena u kazalište.

– Drago nam je da smo u ovim teškim uvjetima uspjeli održati Virovitičko kazališno ljeto budući da su mjere napokon malo popustile. Našim sugrađanima i sugrađankama, ali i svim ostalim posjetiteljima osigurali smo predstave Osijek Cabaret Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku autora Jasmina Novljakovića, Vla Vla Vlajland cabaret Kazališta Moruzgva koju je napisao i režirao Ivan Leo Lemo, autorsku projekt Malog Teatra Don Quijote od Hrvatske te za kraj monodramu Mistero Buffo Kazališta Grupa & Triko Cirkus Teatra – izjavio je ravnatelj virovitičkog Kazališta Tomislav Pintarić.

Kako nam je rekao, sve planirano za ovogodišnje Virovitičko kazališno ljeto uspješno je ostvareno, a već se krenulo s pripremama za novu kazališnu sezonu.

– Okvir je bio takav kakav je stoga smo uspjeli ostvariti sve ono što smo i planirani. Preostalo nam je još završiti VIRKAS i zaključiti kazališnu sezonu s predstavom Gospođina majka je preminula i našom premijerom 9. srpnja. Zadovoljni smo posjećenošću ovogodišnje manifestacije, a pred nama su i pripreme za novu kazališnu sezonu i nove predstave. Nadamo se jedino novim, blažim mjerema i nešto boljim uvjetima rada što se tog tiče – zaključio je Tomislav.

Posljednja predstava sezone, jednočinka francuskog “kralja vodvilja” Georgesa Feydeaua Gospođina majka je preminula iz 1908. godine donosi tipiziran komički zaplet proizašao iz društvenog života pripadnika srednje klase, utemeljen na bogatoj francuskoj komediografskoj tradiciji koju je Feydeau marljivo izučavao, poglavito kroz djela Eugenea Labichea.

Komedija započinje usred noći burnom svađom između dvoje supružnika, Luciena i Yvonne. Početak svađe obilježen je Lucienovim povratkom s kostimirane zabave, a njezin završetak ulaskom sluge Josepha koji izvještava o smrti gospođine majke iz bombastičnog naslova.

Urnebesna i brza u maniri filmskog slapsticka, tek ponešto neugodna ispod površine – kao, uostalom, i svaka kvalitetna komedija – Feydeauova jednočinka na pozornici zahtijeva ni manje ni više nego virtuoznost četvero glumaca koji utjelovljuju bračni par i njihove parnjake niže klasne pripadnosti, slugu i sluškinju. Ovo kratko, ali slatko kazališno iskustvo predstave Gospođina majka je preminula virovitičkoj će publici omogućiti redateljica Lea Anastazija Fleger.

Premijera predstave odigrat će se u petak 9. srpnja od 20 sati, dok će se repriza moći pogledati dan kasnije, u subotu 10. srpnja također od 20 sati.

(www.icv.hr, mra, kazalistevirovitica.hr)

Povezane vijesti

Skip to content