Vlada RH odobrila dodatnih 5 milijuna kuna za borbu protiv komaraca u dvije slavonske županije: Potreban Zakon o komarcima koji će regulirati financiranje, ali i sankcije

Na današnjoj sjednici VladeRepublike Hrvatske ( petak 16.srpnja) Slavoniji su odobrena dodatna financijska sredstva za ovogodišnju borbu protiv komaraca. Riječ je o iznosu do tri milijuna kuna za Osječko-baranjsku i dva milijuna za Vukovarsko-srijemsku županiju.

Naime, dopisom od 7.srpnja 2021. godine, Osječko – baranjska županija zatražila je od Vlade Republike Hrvatske pomoć za provođenje mjera dezinsekcije komaraca na svom području zbog velike najezde komaraca koje je postalo javnozdravstveno, gospodarsko i turističko pitanje. Za dezinsekciju komaraca na području Osječko-baranjska županije planirana su sredstva u iznosu od 9.310.000 kuna, Županija je zatražila pomoć u iznosu od 5.000.000 kuna.

Vukovarsko-srijemska županija zatražila je pomoć Vlade Republike Hrvatske u provođenju mjera dezinsekcije komaraca zbog nemogućnosti osiguranja potrebnih financijskih sredstva iz županjskog proračuna. Za dezinsekciju komaraca na području Vukovarsko-srijemske županije planirana su sredstva u iznosu od 3.100.000 kuna Županija je zatražila pomoć u iznosu od 5.000.000 kuna.

Zadužuje se Ministarstvo zdravstva da o poduzetim mjerama izvijesti Vladu Republike Hrvatske u roku od 30 dana od dana donošenja ovoga Zaključka.

Financijska sredstva za provedbu ovoga Zaključka osigurat će se preraspodjelom u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. godinu, na razdjelu 096 Ministarstvo zdravstva- navodi se u obrazloženju Vladinog Zaključka.

Podsjetimo da su prije tjedan dana Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, i Ivan Radić, osječki gradonačelnik, uputili zajedničko pismo premijeru Andreju Plenkoviću sa zamolbom da Vlada osigura dodatnih pet milijuna kuna. Riječ je o sredstvima nužnima za nastavak uspješnog suzbijanja tih insekata.

– U 21. stoljeću mi još uvijek ne možemo riješiti problem komaraca. Kada deset puta obrazložimo da se problem može riješiti jedino zajednički, neke općine i gradove to i dalje ne žele raditi. To je u redu, ali onda će se te načelnike i gradonačelnike pitati što je s komarcima – kaže župan. Ipak, ne odustaje, razmišlja da rješenje tog pitanja dobije zakonsku dimenziju.

– Problem komaraca je nešto što je spušteno na razinu komunalije. Nama je potreban zakon, rješenje na nacionalnoj razini. Kao Županija ćemo ići prema ostalim slavonskim županijama, pa i Sisačko-moslavačkoj, da krenemo s inicijativom prema Vladi RH i nadležnim ministarstvima kako bi se sa strukom napravio zakon kojim bi se regulirala pošast komaraca, financiranje, ali i sankcioniranje onih koji ništa ne rade o tom pitanju. Uostalom, problem komaraca postaje i zdravstveni i gospodarski – poručio je.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content